Afganistan: Operaţiune militară pentru eliberarea sud-coreenilor răpiţi de talibani

Ministerul afgan al Apărării a anunţat duminică lansarea unei operaţiuni în cooperare cu forţele internaţionale pentru eliberarea celor 23 de evanghelişti sud-coreeni luaţi ostatici de talibani în Afganistan, transmite AFP.

Talibanii au dat autorităţilor de la Kabul termen până la ora 14.30 GMT, duminică, pentru a elibera 23 de militanţi din închisori afgane în schimbul eliberării celor 23 de evanghelişti sud-coreeni răpiţi joi pe o şosea la circa 140 km sud de capitala afgană.

Un comunicat al Ministerului afgan al Apărării precizează că ”armata afgană, serviciile de informaÅ£ii ÅŸi forÅ£ele internaÅ£ionale au lansat o operaÅ£iune comună în districtul Qarabagh din provincia Ghazni /140 km sud de Kabul/ pentru a-i elibera pe ostaticii sud-coreeni”.

Operaţiunea nu a fost confirmată deocamdată de forţele NATO din Afganistan şi nici de coaliţia sub comandă americană.

Pe de altă parte, surse oficiale de la Seul au dat asigurări că autorităţile sud-coreene au început pregătirile pentru retragerea micului contingent al Republicii Coreea din Afganistan, iar calendarul acestei retrageri corespunde proiectului stabilit înainte de răpirea celor 23 de misionari. ”Am început deja demersurile în vederea repatrierii până la sfârÅŸitul acestui an a celor 200 de militari sud-coreeni care iau parte la misiuni de reconstrucÅ£ie”, a afirmat un responsabil din Ministerul Apărării, în faÅ£a unei comisii parlamentare.ROMPRES

Adauga un comentariu

*