Q8 Oils in Romania

Piata auto din România s-a diversificat foarte mult in ultimii ani, dar au aparut si norme de mediu din ce in ce mai stricte, legate de emisia de gaze de esapament. In aceste conditii, s-a diversificat si piata uleiurilor auto, ba chiar si a celor industriale. Au aparut noi producatori, importatori sau distribuitori de uleiuri, dintr-o gama din ce in mai larga. “Exista firme-pirat, care vând uleiuri contrafacute; la fel cum se pirateaza tigarile, asa se pirateaza si uleiurile – ne-a spus Ionel Iurascu, patronul firmei Speo International, reprezentanta din România a companiei Kuwait Petroleum Corporation (Q8 Oils). Unii recicleaza uleiurile prin grajduri, asa cum se proceda si cu bauturile contrafacute, iar rezultatul este ca isi strica omul masina”.

Motor deteriorat, la ulei nepotrivit

Efecte negative se inregistreaza si in cazul folosirii unui tip necorespunzator de ulei, cu deosebirea ca motorul nu se strica imediat, ci in timp, iar soferul nu-si da seama decât atunci când e prea târziu. “A alege un ulei corespunzator e mai complicat decât se crede – sustine Ionel Iurascu. Dupa 2002, evolutia masinilor a luat o alta turnura, iar cele mai folosite uleiuri au ajuns acum cele din gama 5W-30, de tip < >, cu un interval de schimb mai mare, de 30.000 de kilometri pentru masinile pe benzina si de 50.000 de km pentru motoarele diesel. ~nsa putini stiu ca exista 5 feluri de ulei 5W-30, folosite in functie de tipul masinii. De fapt, eu cred ca 95 % din conducatorii auto nu primesc informatiile corecte de la mecanici, care sunt depasiti in privinta alegerii uleiului pe care omul trebuie sa-l puna in masina”.

Calitate cu certificat

O alta problema in alegerea uleiului pentru masina o reprezinta lipsa certificatului de calitate. “Cu exceptia Q8, nimeni nu da garantii scrise in privinta calitatii uleiurilor – ne-a mai spus Ionel Iurascu. Nu ofera asa ceva pentru ca nu pot garanta calitatea produselor pe care le vând. Pentru uleiurile Q8, fabricate in Suedia, pe care le distribuim in România, noi oferim garantii scrise in privinta calitatii, documente care includ si unele caracteristici ale tipului de ulei, cum ar fi vâscozitatea, densitatea, punctul de aprindere sau temperatura cea mai scazuta la care produsul ramâne fluid”.

Ionel Iurascu a emigrat in Suedia imediat dupa evenimentele din decembrie 1989. A devenit om de afaceri, sI a inceput sa investeasca in România, in special la Onesti, in Bacau si in judetele invecinate. De curând, a intrat in contact direct cu reprezentantii din Suedia ai companiei Kuwait Petroleum, corporatie care detine acolo mai multe rafinarii, inclusiv in capitala tarii, Stockholm. A urmat infiintarea unei reprezentante Q8 Oils in România, respectiv firma Speo International, cu sediul la Onesti.
Florin TANASE

Adauga un comentariu

*