Onestiul se scoate cu caprele

In ultimii ani, in zona Onesti s-au infiintat mai multe ferme pentru cresterea caprelor, unitati care s-au dezvoltat in permanenta, atat cantitativ, cat si calitativ. Pentru a realiza performante cat mai mari, fermierii s-au asociat intre ei si apoi s-au afiliat la Asociatia nationala a crescatorilor de capre din Romania, “Caprirom”.

Filiala din Onesti a “Caprirom”, condusa de inginerul Neculai Doilet (foto), care este si directorul pietei din municipiu, s-a dovedit a fi una dintre cele mai active din tara, iar ca semn de apreciere, conducerea centrala a asociatiei a decis sa organizeze conferinta anuala in municipiul de pe Trotus. Manifestarea s-a desfasurat recent, la Biblioteca “Radu Rosetti”, iar presedintele asociatiei, prof. univ. dr. ing. Stela Zamfirescu, a precizat ca “este pentru prima data cand conferinta nationala a asociatiei se desfasoara in afara sediului Caprirom, care se afla in Constanta”. Liderii “Caprirom” au subliniat si faptul ca filiala din Onesti este una dintre cele mai dinamice din tara, alaturi de cele din Constanta, Neamt, Cluj si Tulcea, in timp ce filialele din Oradea, Olt, Bucuresti, Sibiu, Brasov sau Buzau sunt inactive sau au activitate redusa.

Capre si petrochimie

Prezent la conferinta nationala a “Caprirom”, primarul Emil Lemnaru a amintit ca, mai inainte ca Onestiul sa devina oras, recunoscut mai ales pentru industria petrochimica, in zona existau foarte multi agricultori si crescatori de animale, in special de oi si de capre. O perioada destul de lunga, de zeci de ani de zile, crescatorii de animale au disparut din zona, revenind in forta abia in anii din urma. “Noi dorim sa avem pe piata cat mai multe produse rezultate din cresterea caprelor, mai ales laptele de capra, care este mai bun decat cel de vaca”, a spus primarul Emil Lemnaru. Cu ocazia conferintei, primarul Onestiului a facut si o scurta prezentare a municipiului, insistand pe realizarile din ultimii ani. Reprezentantii filialelor “Caprirom” din toata tara, impreuna cu cercetatorii si cadrele universitare prezente la manifestare, au apreciat si ei felul in care arata municipiul Onesti. “Mi-au facut o impresie buna curatenia din oras si arhitectura”, a spus Vasile Cocu, reprezentantul Ministerului Agriculturii. “M-am trezit ca intr-un parc, ca intr-o rezervatie ecologica si silvica, iar Onestiul are conditii pentru a deveni o noua Sinaia a Romaniei”, a apreciat si renumitul profesor universitar Vasile Tafta. Participantii la conferinta nationala a “Caprirom”, printre care si profesorul francez Gilbert Toussaint, au plecat cu impresii placute de la Onesti.

Crescatorii de capre au mancat carne de vita

Neculai Doilet s-a declarat multumit de modul in care s-a desfasurat manifestarea: “Eforturile pe care le-am depus au meritat”. Totusi, s-ar putea contabiliza si o nerealizare, si anume faptul ca au lipsit complet produsele din lapte si carne de capra. In programul manifestarii era inclus si un concurs de produse obtinute din lapte si carne de capra, insa acesta nu a mai avut loc, pentru ca nu s-au prezentat concurentii. Asemenea produse au lipsit si de la petrecerea organizata la sfarsitul manifestarii, la restaurantul Intim, unde crescatorii de capre au mancat doar produse din carne de vita, pui si porc. Insa ei au avut parte de o distractie pe cinste, in compania formatiei Azur, care avut un program atat de reusit, incat pana si francezul Gilbert Toussaint s-a incumetat sa danseze pe muzica noastra populara.

Florin TANASE

Comentarii

  1. as vrea sa particip si eu la o asemenea intilnire,asa,de curiozitate.nu am decit 10 capre.am inceput cu una,jucarie la insistenta copilului.insa nu se stie…

Adauga un comentariu

*