Foşti proprietari au primit despăgubiri în acţiuni în valoare de trei milioane lei

Un grup de 20 de proprietari, ‘victime ale abuzurilor comuniste’, care au solicitat acÅ£iuni Transelectrica în schimbul bunurilor, au primit, luni, adeverinÅ£ele de acÅ£ionar în companie, la o valoare totală despăgubită de trei milioane lei (30 de miliarde lei vechi).

Cea mai mare sumă acordată ca despăgubire a fost de 750.000 lei (7,5 miliarde lei vechi).

Potrivit Ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, valoarea totală alocată pentru despăgubiri a reprezentat cinci la sută din capitalul societăţii Transelectrica. Dosarele depuse de foştii proprietari s-au încadrat în suma alocată, însă ministrul economiei a precizat că, în cazul în care ar fi fost nevoie de o sumă mai mare, statul era dispus să o majoreze.

Potrivit ministrului de finanţe, există un număr de persoane care au optat pentru obţinerea de acţiuni Transelectrica încă de când compania nu era listată la Bursa şi nu se putea fi estimată valoarea sa de piaţă reală.

Valoarea acţiunii luată în calcul se stabileşte pe baza evoluţiei din ultimele şase luni a acţiunilor companiei, care a fost de circa 31 lei (310.000 lei vechi).

De exemplu, o persoană care a solicitat circa 31.000 de lei noi va primi o mie de acţiuni.

Vosganian a precizat, însă, că cele 20 de persoane care au fost despăgubite, luni, de Stat vor primi aproape cu 60 la sută mai mult decât aveau dreptul, deoarece cotaţia la bursă a acţiunilor pe care aceştia le vor primi este de circa 48 lei.

‘Astfel o persoană care avea dreptul să primească un miliard de lei va primi contravaloarea a 1,6 miliarde lei’, a explicat Vosganian.

Totodată, acesta a precizat că persoanele despăgubite nu vor plăti impozit pentru convertirea din titluri în acţiuni şi nici pentru eventuala tranzacţionare la Bursă. Vosganian a precizat că nici în situaţia în care aceştia păstrează titlurile nu vor plăti impozit pe dividende în primul an.

Oficialul MEF a amintit că este pentru prima oară când, pe piaţa românească este utilizată piaţa de capital pentru a despăgubi persoanele care au fost victime ale abuzurilor comuniste. Vosganian a mai spus că doreşte ca, în perioada în care va fi ministru, să încheie toate litigiile legate de proprietăţile confiscate în perioada regimului comunist.

Până în prezent, circa 700.000 de persoane au solicitat acţiuni Transelectrica, iar circa 600.000 de persoane au prezentat actele integrale şi respectă prevederile legii.

Potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, va fi disponibil circa 5 la sută din capitalul social al companiei de transport a energiei electrice (700 subscrieri în valoare de trei milioane lei noi).

Transelectrica a obţinut, în primele trei luni din 2007 an, un profit net de circa 42,43 milioane lei şi o cifră de afaceri de aproximativ 562,36 milioane lei. Valoarea activelor societăţii se ridică la 3,96 miliarde lei. Datoriile pe termen lung (cu scadenţa peste un an) ale companiei de transport al energiei electrice se ridică la 847,33 milioane lei, în timp ce restanţele pe termen scurt (scadente în mai puţin de un an) se ridică la 726,34 milioane lei.

Compania Transelectrica a încheiat anul 2006 cu un profit brut de 200 milioane lei, în condiţiile unor venituri de 2,462 miliarde lei şi ale unor cheltuieli de 2,262 miliarde lei.ROMPRES

Adauga un comentariu

*