Un oficial polonez îl dă în judecată pe Dick Marty pentru că i-a folosit numele în raportul privind închisorile secrete ale CIA

Fostul consilier polonez pe probleme de securitate naţională, Marek Siwiec, a declarat joi că îl va da în judecată pe raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, pentru că i-a menţionat numele într-un raport în care Polonia şi România sunt acuzate că ar fi găzduit pe teritoriul lor închisori secrete ale CIA pentru persoanele suspectate de terorism, informează vineri Reuters.

Marek Siwiec a afirmat că i-a cerut lui Dick Marty să-i şteargă numele din raport, în care este menţionat ca fiind unul dintre oficialii care ar fi ştiut şi care ar putea fi tras la răspundere pentru existenţa acestor închisori.

‘Nu am primit niciun răspuns din partea lui Dick Marty, deci sunt forÅ£at să încep procedurile judiciare pentru acÅ£iuni care au avut drept scop să-mi afecteze numele’, a afirmat Siwiec, în prezent vicepreÅŸedinte al Parlamentului European.

Atât Polonia, cât şi România au negat existenţa unor astfel de centre de detenţie pe teritoriul lor, notează sursa citată.

Dick Marty şi-a întocmit raportul pe baza unor interviuri cu peste 30 de oficiali din cadrul serviciilor secrete europene şi americane, însă Polonia şi România au respins concluziile documentului din cauza că nu a fost oferit nici un nume.

Investigatorul elveţian a argumentat însă că s-a folosit de martori anonimi pentru că sursele sale trebuiau protejate, ele riscând să fie acuzate de înaltă trădare în ţările lor dacă le-ar fi fost dezvăluită identitatea.ROMPRES

Adauga un comentariu

*