Secretarul general al NATO va vizita România

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, va efectua o vizită de lucru la Bucureşti în lunile următoare, pentru a discuta cu autorităţile române despre organizarea Summit-ului Alianţei Nord-Atlantice din 2008, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi secretarul general al NATO au discutat, vineri, într-o întâlnire bilaterală care a avut loc la Dubrovnik (Croatia), despre stadiul pregătirilor în vederea organizării Summit-ului NATO de la Bucureşti.

Potrivit Cameliei Spătaru, secretarul general al NATO s-a arătat mulţumit de raportul făcut de echipa Secretariatului general al Alianţei, care a vizitat Bucureştiul la începutul lunii iunie şi a stabilit că centrul de conferinţe, centrul de presă, obiectivele de securitate precum şi spaţiile de cazare puse la dispoziţie corespund standardelor NATO.

În cadrul Summit-ului de la Bucureşti se doreşte implementarea deciziilor de la Riga precum abordarea cuprinzătoare a problemei energiei, relaţiile NATO cu Ucraina, cu Rusia şi cu Georgia, problematica Mării Negre şi Balcanii de Vest, a mai arătat Camelia Spătaru.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu participă, în perioada 6-7 iulie, la Dubrovnik, în sudul CroaÅ£iei, la summitul ÅŸefilor de guvern din sudul ÅŸi sud-estul Europei, cu tema ”Noul sud al Europei”.

La reuniune, care va fi axată, în principal, pe cooperarea regională şi securitatea frontierelor, participă şi secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Se aşteaptă ca participanţii să aibă în atenţie importantele provocări din punct de vedere al geopoliticii şi securităţii, atât din perspectiva ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, cât şi a celor care doresc să adere la această organizaţie.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu va deschide prima sesiune de lucru, privind importanÅ£a globală a Europei de Sud, ce se va derula sub tema ‘2008 – Drumul care stă în faÅ£a noastră’.

Potrivit organizatorilor, scopul reuniunii de la Dubrovnik este acela de a identifica modalităţile prin care să se poată beneficia pe deplin de procesul integrării euro-atlantice, care s-a dovedit pentru ţările din zonă un catalizator al transformărilor pozitive în materie de securitate şi reforme interne.

Adauga un comentariu

*