Ministrul David, nemulţumit de modul în care au acţionat poliţiştii pe A2

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, consideră că poliţiştii au dat dovadă de stângăcie în gestionarea accidentelor în lanţ de vineri, de pe Autostrada Soarelui şi pune la îndoială responsabilitatea Poliţiei Autostrăzii.

„Stângăcia demonstrată de poliÅ£iÅŸti în cazul accidentului în lanÅ£ produs pe Autostrada Soarelui, reacÅ£ia întârziată a acestora ÅŸi intervenÅ£ia tardivă sunt de neconceput, în special atunci când sunt în joc vieÅ£i omeneÅŸti”, arată ministrul David într-un comunicat remis vineri AgenÅ£iei NewsIn.

Ministrul reaminteÅŸte că, în urmă cu două săptămâni, a atras atenÅ£ia asupra necesităţii ca toate dispozitivele poliÅ£iei rutiere să fie prezente pe principalele artere de circulaÅ£ie care fac legătura cu litoralul sau cu staÅ£iunile montane. „Ignorarea perdelei de fum sau incapacitatea de a estima posibilele efecte ale acesteia au făcut ca poliÅ£iÅŸtii să nu avertizeze participanÅ£ii la trafic cu privire la pericolul traversării acelei zone, aspect ce mă determină să pun sub semnul întrebării responsabilitatea pe care a înÅ£eles să ÅŸi-o asume conducere, acestei structuri (PoliÅ£ia Autostrăzii – n.r.)”, precizează David.

Potrivit ministrului de interne, nu a fost luată în calcul nici varianta devierii traficului, anterior producerii evenimentului rutier. „Acest fapt demonstrează, încă o dată, neimplicarea celor care ar fi trebuit să îşi desfăşoare activitatea în sprijinul ÅŸi pentru binele cetăţeanului. Nu e posibil să mai pierdem vieÅ£i omeneÅŸti până când PoliÅ£ia va înÅ£elege că trebuie să acÅ£ioneze preventiv ÅŸi nu doar să constate producerea unor evenimente”, consideră ministrul.

În finalul comunicatului, Cristian David precizează că va analiza cu atenţie toate detaliile referitoare la modul de acţiune al poliţiştilor în acest caz şi că nu va ezita să ia măsurile legale ce se impun.

O persoană a decedat pe loc, alte şapte au fost rănite şi transportate la spital de serviciul de ambulanţă al judeţului Călăraşi şi 14 maşini au fost avariate, în urma accidentelor în lanţ produse vineri, în jurul orei 14.00, pe Autostrada Soarelui (A2).

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM)-Călăraşi, împreună cu reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, au identificat, în zona Autostrăzii Soarelui, 17 suprafeţe incendiate şi au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 210.000 lei agenţilor economici care deţin aceste suprafeţe cultivate cu cereale păioase. Sancţiunile au fost aplicate în baza unui protocol semnat cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, care prevede obligativitatea ca fiecare şef de post de la nivelul comunelor să anunţe populaţia cu privire la necesitatea obţinerii acordului autorităţii competente de protecţie a mediului pentru incendierea controlată a miriştilor şi de a informa Garda de Mediu în cazul apariţiei unui incendiu.

Circulaţia pe Autostrada Soarelui a fost reluată în jurul orei 17.45, potrivit Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul IGPR.

Adauga un comentariu

*