UNUL DIN CINCI ROMÂNI MOARE DE INIMĂ

Un român din cinci moare anual din cauza bolilor cardiovasculare, iar doi din trei români suferă de afecÅ£iuni de inimă – arată o statistică prezentată la ConferinÅ£a NaÅ£ională de cardiologie. Sunt cifre care situează România pe primul loc în Europa la acest capitol. Potrivit statisticilor realizate de Colegiul medicilor, la fiecare 10 minute un român moare de inimă. SpecialiÅŸtii susÅ£in că incidenÅ£a bolilor cardiovasculare este atât de mare din cauza afecÅ£iunilor netratate, cum ar fi hipertensiunea arterială care apare la jumătate din populaÅ£ia adultă ÅŸi care, în majoritatea cazurilor, este ignorată.

Alţi factori care măresc riscurile îmbolnăvirilor sunt sedentarismul, fumatul, stresul, colesterolul mărit şi consumul necontrolat de alimente. Numărul cazurilor de boli cardiovasculare creşte de la an la an în România. Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât aceste boli apar din ce în ce mai frecvent la vârste sub 45 de ani.

Totodată, se estimează că 17 milioane de persoane mor în fiecare an pe glob din cauza bolilor cardiovasculare şi că acest număr va creşte până în 2030 la peste 24 de milioane, ceea ce va reprezenta aproape 33% din totalul deceselor. Este şi motivul pentru care, la nivelul Uniunii Europene, s-a decis luarea de măsuri pentru atenuarea acestui fenomen, prin programe naţionale care să ducă la reducerea lui.

De altfel, toate ţările europene sunt în situaţia de a modifica şi îmbunătăţi programele naţionale privind aceste boli, iar România nu este o excepţie. Trebuie să ia aceleaşi măsuri şi să dezvolte programe în concordanţă cu restul Europei. În luna septembrie va fi lansat un nou ghid european de prevenţie pentru bolile cadiovasculare.

Antena 3

Adauga un comentariu

*