International Herald Tribune: Coruptia, mod de viata in Romania

Romania si Bulgaria care au fost primite in Uniunea Europeana la 1 ianuarie anul acesta mai au cale lunga pana sa fie considerate tari „cu adevarat europene”, scrie un articol aparut in editia electronica a cotidianului International Herald Tribune, care preia un comentariu al Associated Press.

In plus, Uniunea Europeana sa teme ca noile tari membre inregistreaza un declin in privinta reformelor, sustine sursa citata.

La ultimul raport prezentat saptamana trecuta la Bruxelles, cele doua tari au scapat de sanctiuni, dar au fost criticate pentru lipsa progreselor in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, continua articolul.

Totodata, mai multi observatori europeni spun ca Uniunea Europeana ar trebui sa fie mai dura cu cele doua tari daca vrea sa vada din partea lor progrese substantiale.

„Romania pare sa nu-si fi insusit raportul de saptamana trecuta pentru ca este formulat cu multa diplomatie, un limbaj normal pentru ca acum acesta tara esta membra”, a spus un oficial european care a dorit sa-si pastreze anonimatul. „ Romania crede ca este foarte bine ca a scapat de sanctiuni, dar nu e chiar asa”, a adaugat acesta.

„Pentru noul statut de membru al UE, in Romania, coruptia este ceva obisnuit, chiar un mod de viata”, concluzioneaza articolul citat.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*