Sase studenti straini dirijeaza in Bacau

Sase studenti straini se pregatesc in aceste zile cu orchestra simfonica a Filarmonicii „Mihail Jora” pentru a deveni dirijori. Profesorii lor sunt maestrul Robert Gutter, dirijor american care se afla pentru a IV-a oara la Bacau, si maestrul Ovidiu Balan, directorul Filarmonicii. La conferinta de presa organizata recent pentru promovarea evenimentului, maestrul Robert Gutter povesteste istoria acestui curs: „l-am intâlnit pe maestrul Ovidiu Balan in Sicilia, acum cinci ani, la un curs cu o orchestra internationala, cu studenti din diverse tari, inclusiv din România (apropos, organizarea a fost dezastruoasa, tipic italiana – râde), si atunci ne-am gândit de ce sa nu facem un curs asemanator in Bacau, cu aceasta orchestra, mai ales ca ne-am inteles foarte unul cu altul, având pregatire pedagogica dirijorala asemanatoare”.
De ce niste studenti din Grecia, America, Spania, Irlanda si Germania ar alege alege sa studieze intr-un oras ca Bacaul? Tocmai pentru ca e un oras „special”, raspund ei amuzati, mic si linistit, fara prea multe de oferit vizitatorilor, deci au toate conditiile sa isi dedice timpul studiului si numai studiului. Lasând gluma la o parte, viitorii dirijori au marturisit ca nu li se pare mare suma de 1800 euro, cât dau pe acest curs, deoarece doar asa au la indemâna o orchestra pentru a exersa zilnic, 30 de minute, timp de doua saptamâni.
Pe 28 iunie, cei sase studenti dirijeaza concertul final cu lucrari din Johannes Brahms, Antonin Dvorak, Ceaikovski, Richard Wagner si Ottorino Respighi.
(Aida P.)

Adauga un comentariu

*