Raportul Freedom House arată că România deÅ£ine „cel mai puternic arsenal anticorupÅ£ie din lume”

Raportul organizaţiei neguvernamentale americane Freedom House „Nations in Tranzit 2007” apreciază evoluţiile pozitive privind creşterea independenţei justiţiei, precum şi aducerea în instanţele de judecată a unor cazuri de înaltă corupţie. Acestea au contribuit în mod direct la îmbunătăţirea „scorului de democraţie” al României de la 3,39 la 3,29 în acest an.

Studiul apreciază că România cele mai „puternice” politici anticorupÅ£ie. „Eforturile anticorupÅ£ie au fost mai eficiente ca oricând, DNA trimiţând în judecată un vice-premier al actualului Guvern, un fost prim-ministru, câţiva membri ai Parlamentului ÅŸi oficiali guvernamentali”. ÃŽmbunătăţirea scorului cu trei sferturi de punct (de la 4,25 la 4,00) reprezintă o schimbare semnificativă în această perioadă.

Reforma în justiÅ£ie înregistrează, de asemnea, un pas important fiind apreciată cu un punctaj de 3,75 faţă de cele 4,00 puncte obÅ£inute în anul precedent. „Judecătorii par să fi obÅ£inut mai multă independenţă”, precizează raportul Freedom House.

Freedom House mai arată că toate instanţele din România sunt informatizate, aceasta facilitând accesul la legislaţie, dar şi la soluţiile date de alte instanţe în cazul celor implicaţi în actul de justiţie. Organizaţia americană, care a monitorizat foarte sever domeniul justiţiei în ultimii ani, apreciază că procesul de modificare a codului civil şi a celui penal reprezintă un progres pentru reforma justiţiei.

Adauga un comentariu

*