Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul pentru Jurnalism Independent cer Parlamentului să nu aprobe actualele propuneri pentru CA al SRTv

AgenÅ£ia de Monitorizare a Presei ÅŸi Centrul pentru Jurnalism Independent au cerut, luni, Parlamentului să nu aprobe actualele propuneri pentru Consiliul de AdministraÅ£ie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), denunţând ‘lipsa dezbaterilor’ ce au însoÅ£it validarea membrilor noului CA.

„Consensul politic total ÅŸi lipsa dezbaterilor ce au însoÅ£it până în acest moment validarea în comisiile de resort a membrilor noului CA ne dau impresia că TVR a redevenit un obiect al ambiÅ£iilor politice, precum ÅŸi un instrument de negociere politică. Ne este greu să nu legăm aceasta situaÅ£ie de recentele turbulenÅ£e din viaÅ£a politică, precum ÅŸi de aproprierea unui ÅŸir de cel puÅ£in patru consultări electorale pe parcursul următorilor doi ani. ÃŽn buna tradiÅ£ie post-decembristă, TVR îşi vede din nou ameninÅ£at statutul de televiziune publică, promisa depolitizare a instituÅ£iei rămânând, în acest context, un simplu slogan electoral”, se precizează într-un comunicat de presă al AMP.

Cele două organizaÅ£ii mai cer Legislativului să urgenteze procesul de modificare a legii de funcÅ£ionare a serviciilor publice de radio ÅŸi televiziune (Legea 41/1994). Partidelor parlamentare li se cere „să dea dovadă de respect faţă de public ÅŸi faţă de angajaÅ£ii TVR ÅŸi să desemneze persoane a căror competenţă ÅŸi independenţă politică să poată fi demonstrate”.

„Credem că desemnarea de către partidele politice a unor candidaÅ£i pentru Consiliul de AdministraÅ£ie cu slabe competenÅ£e manageriale sau de media demonstrează tocmai intenÅ£ia de a menÅ£ine sub control politic această instituÅ£ie. Mai mult, unul din partidele parlamentare a vrut parcă să demonstreze această ipoteză, desemnând drept candidat pentru un loc în CA pe unul din liderii săi”, apreciază AgenÅ£ia de Monitorizare a Presei ÅŸi Centrul pentru Jurnalism Independent.

Acestea atraga atenţia asupra faptului că raportul de activitate al TVR pe 2006 a fost respins, deşi cel pe anul 2005 nu a fost nici până acum dezbătut şi votat în Parlament.

Cele două organizaÅ£ii consideră că situaÅ£ia actuală a fost generată în primul rând prin blocarea de către Parlament a procesului de modificare a legii de funcÅ£ionare a serviciilor publice de radio ÅŸi televiziune ,”lege care, în forma sa actuală, permite astfel de practici ÅŸi nu asigură suficiente mecanisme de protecÅ£ie a independenÅ£ei serviciilor publice de radio ÅŸi televiziune”.

Toţi cei 20 de candidaţi propuşi pentru funcţiile de membri titulari şi supleanţi ai CA al SRTv au primit săptămâna trecută vot favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă.Cei 20 de membri ai CA al SRTv sunt: Alexandru Sassu, Anne Marie Rose Jugănaru, Victor Socaciu (titulari propuşi de PSD); Vasile Arhire şi Dumitru Pelican (supleanţi propuşi de PSD); Raico Cornea (titular) şi Cristian Ţopescu (supleant) propuşi de grupul minorităţilor; Ştefan Ioan Stanik (titular) şi Marton Laszlo Salamon (supleant) propuşi de UDMR; Răzvan Barbato (titular propus de PC); Dida Drăgan (titular) şi Brânduşa Miron (supleant) propuse de PNL; Radu Toma (titular) şi Nicolae Cristian Victor Teodorescu (supleant) propuşi de PRM; Sorin Burtea (titular), Marian Voicu (titular), Mihai Rădulescu (supleant) şi Ioana Cătălina Bănţoiu (supleant) propuşi de angajaţii din SRTv; Vlad Alexandru Velcu (titular) şi Mariana Mirela Luca (supleant) propuşi de Guvern.

Adauga un comentariu

*