Actul de retrocedare a castelului Bran este lovit de nulitate

PreÅŸedintele subcomisiei parlamentare de anchetă privind legalitatea retrocedării castelului Bran, deputatul PD Dumitru Puchianu, afirmă că actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt ‘total lovite de nulitate’, deoarece procedurile nu au fost respectate.

‘Restituirea a fost ilegală. Concluzia raportului subcomisiei este că actul de retrocedare este lovit de nulitate absolută, pentru că nu s-au respectat procedurile ÅŸi legile existente: pe de-o parte Legea 213 ÅŸi ConstituÅ£ia, care spun că domeniul public este inalienabil, pe de altă parte, la momentul când s-au stabilit moÅŸtenitorii, nu s-au respectat procedurile, astfel încât, în prima cerere formulată către Prefectura BraÅŸov au existat cinci moÅŸtenitori, iar ulterior, în momentul restituirii, s-a făcut doar către trei din cei cinci moÅŸtenitori’, a afirmat, marÅ£i, Puchianu, cu ocazia prezentării raportului subcomisiei.

Deputatul PD a menţionat că membrii subcomisiei au studiat 24 de volume de documente în această cauză, însumând peste 2.000 de pagini.

‘Noi vom înainta raportul plenului Camerei, se va lua o hotărâre, iar Parlamentul va putea sesiza Guvernul, ÃŽCCJ, Parchetul de pe lângă ÃŽCCJ ÅŸi alte instituÅ£ii abilitate’, a spus Puchianu.

La rândul său, preÅŸedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, social-democratul Tudor Mohora, a declarat că această subcomisie a prezentat concluziile sale, dar ‘nu are cum să le absolutizeze, pentru că trebuie însuÅŸite de plenul Camerei’.

‘DânÅŸii spun că s-au produs asemenea încălcări ale procedurilor, a ConstituÅ£iei ÅŸi a unor legi importante privind patrimoniul public, care ar putea să ducă la anularea actului de restituire, într-o instanţă de judecată. Se poate propune, ca viziune a plenului Camerei, o nuanÅ£are: anume de a se face demersuri în continuare, eventual într-o instanţă de judecată, pentru că Parlamentul, ca Legislativ, poate sesiza, dar nu poate da verdicte. Sunt elemente care ar putea să pună autorităţi ale statului în postura de a lucra pentru a da răspunsuri la aceste semne de întrebare’, a spus Mohora.

Pe de altă parte, el a criticat faptul că Ministerul Culturii ÅŸi Cultelor s-a ‘derobat’ de responsabilitate, împingând-o către Muzeul Bran.

‘MoÅŸtenitorii au intentat proces MCC, în care contestau dreptul muzeului de a retroceda, considerând că ministerul trebuie să facă acest lucru’, a spus Mohora.

Potrivit lui Mohora, plenul Camerei se va pronunţa săptămâna viitoare în privinţa raportului subcomisiei. Rompres

Adauga un comentariu

*