Jurnaliştii de la Sunday People, invitaţi la Staborul ţigănesc

Cei doi ziarişti de la publicaţia britanică The Sunday People care au realizat luna trecută un reportaj despre vânzarea copiilor de către o familie de romi din Buzău sunt invitaţi ca martori la judecata ţigănească.

Prof. Călin Iosif, consilier pe probleme de romi la Primăria municipiului Buzău, a declarat luni pentru ROMPRES că, ‘după apariÅ£ia în presă a unor articole ÅŸi reportaje privind vânzarea copiilor, staborul căldărarilor condus de Grafian a stabilit judecarea familiei de romi acuzate de tranzacÅ£ii cu copii. JurnaliÅŸtii de la tabloidul Sunday People vor fi invitaÅ£i în calitate de martori, dar vor trebui să aducă probe că soÅ£ii Craman au încercat să-ÅŸi vândă fetiÅ£a în vârstă de ÅŸase săptămâni contra sumei de 15.000 de euro’, a precizat Călin Iosif.

Potrivit tradiÅ£iei rome, staborul este format din 3-5 persoane, ‘oameni buni ÅŸi bătrâni din cadrul etniei’, care cheamă părÅ£ile împricinate în faÅ£a sa, dar nu dă sentinÅ£e cu caracter punitiv. Fiecare învinuit îşi prezintă punctul său de vedere susÅ£inut prin jurăminte ÅŸi cu martori, după care judecătorii dau o sentinţă neobligatorie, care îl descalifică definitiv pe cel condamnat sau pe martorii mincinoÅŸi.

‘Cei acuzaÅ£i se jură că spun adevărul ÅŸi numai adevărul pe ce au mai scump, de regulă pe copii, consideraÅ£i în lumea Å£igănească mai importanÅ£i decât lumina ochilor’, a mai spus prof. Călin Iosif.

Potrivit acestuia, staborul va avea loc după încheierea anchetei instrumentate de Poliţie şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău.

În urma apariţiei în The Sunday People a unui reportaj despre comerţul cu copii practicat de romi din Buzău, Poliţia s-a autosesizat la sfârşitul lunii mai şi a înaintat un dosar la Parchet. Rompres

Adauga un comentariu

*