Guvernul Tăriceanu supravieţuieşte moţiunii de cenzură

Guvernul Tăriceanu a supravieÅ£uit, luni, moÅ£iunii de cenzură „Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!” iniÅ£iată de Partidul Democrat. La finalul unor dezbateri marcate de luări de poziÅ£ii acide ale reprezentanÅ£ilor partidelor politice, din cei 381 de senatori ÅŸi deputaÅ£i prezenÅ£i în plenul Parlamentului, 115 au votat pentru, 112 împotrivă, un vot a fost declarat nul, iar 153 nu au votat, în condiÅ£iile în care pentru adoptarea moÅ£iunii era nevoie de 234 de voturi pentru.

Prezent în Parlament pentru a susÅ£ine poziÅ£ia Guvernului, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că este ‘întristat ÅŸi ruÅŸinat’ din cauza motivelor care au justificat, în opinia democraÅ£ilor, acest demers. Åžeful executivului a insistat că din cauza luptelor politice interne nu pot fi rezolvate multe din problemele care îi interesează pe cetăţeni. Prea mulÅ£i oameni nu simt încă beneficiile aderării, prea mulÅ£i oameni suferă de pe urma serviciilor proaste sau caută bunăstarea peste hotare. Pentru a rezolva astfel de situaÅ£ii, a spus ÅŸeful Executivului, nu trebuie irosit timpul în asemenea dezbateri . Demagogia, fanfaronada trebuie înlocuite cu clarviziune ÅŸi responsabilitate, a arătat premierul.Tăriceanu a făcut un apel la liderii politicii să se întoarcă la interesele reale ale poporului român, anunţând că el personal intenÅ£ionează să lase politica deoparte ÅŸi să se concentrez asupra funcÅ£iei sale.

Åžeful guvernului a mai subliniat că potenÅ£ialul imens al României este distrus ÅŸi frânat de unii politicieni mânaÅ£i de ambiÅ£ii mărunte, avizi de putere ÅŸi care pun interesele personale deasupra celor naÅ£ionale. Fără să ofere nume concrete, el a declarat că a încercat să facă tot posibilul să nu se ajungă în această situaÅ£ie ruÅŸinoasă pentru clasa politică românească ÅŸi care afectează imaginea României, invocând articolele din presa internaÅ£ională care vorbesc zilnic nu de creÅŸterea economică a României sau de oportunităţile de investiÅ£ii, ci de „eternul conflict” dintre preÅŸedinte ÅŸi premier.

ÃŽn fine, ÅŸeful guvernului a arătat că moÅ£iunea nu propune o dezbatere privind programele guvernamentale, pe care ar fi acceptat-o, ÅŸi nici nevoile cetăţenilor. „Singurul lucru pe care îl dezbatem astăzi, pentru care suntem Å£oÅ£i aici, este dorinÅ£a de putere ÅŸi interesele personale ale unui personaj care doreÅŸte să-ÅŸi subordoneze toată puterea în România. Vrea un Parlament unicameral format numai din susÅ£inătorii lui, vrea o justiÅ£ie care să-i judece numai pe inamicii lui ÅŸi să-i protejeze prietenii, vrea un guvern care să execute ordinele sale. Se crede un personaj coborât din cer pentru a ne salva. Este chiar tragic”, a declarat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

PoziÅ£ia premierului a fost susÅ£inută de liderul liberalilor din Parlament, Puiu HaÅŸotti, care ÅŸi-a presărat discursul cu ironii la adresa democraÅ£ilor ÅŸi cu mărturisiri privind unele declaraÅ£ii ÅŸi atitudini din culisele perioadei electorale de pre-constituire a AlianÅ£ei D.A.Catalogând moÅ£iunea drept un ”potop de cuvinte peste un pustiu de idei”, o iluzie politică, un pamflet, un soi de cancan care ÅŸi-a atins scopul ÅŸi anume acela de produs ”inodor, incolor ÅŸi inutil”, HaÅŸotti a găsit chiar ÅŸi un nume demersului democrat – MoÅ£iunea ”119 Nati Meir”, cu referire la primirea în rândurile PD a fostului deputat PRM, Nati Meir. Liderul senatorilor liberali a vorbit ÅŸi despre ”certificatul de naÅŸtere” al moÅ£iunii iniÅ£iate de PD: ”Este o sarabandă legată de strângerea de semnături pentru depunerea ei. Falsul în acte oficiale comis de un fost demintar al Guvernului, ca ÅŸi promisiunile de locuri eliglibile făcute unor independenÅ£i în schimbul semnăturilor reprezintă o dovadă a tâlhăriei politice a PD de la înfiinÅ£are ÅŸi ajunsă la apogeu. Acesta va rămâne un episod unic prin tragi-comicul său în istoria parlamentarismului”.

HaÅŸotti a insistat chiar, de la tribuna Parlamentului, că PNL a cules PD de pe drumuri în anul 2003: ”Nu uitaÅ£i că grupul PD de la Senat rămăsese cu trei senatori din 13. Am construit, în naivitatea noastră, AlianÅ£a D.A., adică am făcut un compromis. Noi, liberalii, mai mult decât dumneavoastră l-am făcut preÅŸedinte pe Traian Băsescu. Dar iată că pentru PD ÅŸi Traian Băsescu cea mai grea povară este povara recunoÅŸtinÅ£ei”. ”Textul moÅ£iunii pare a fi jurnalul unui pirat supărat că nu mai are ce jefui. Textul moÅ£iunii este o probă de mediocritate politică, minciună, neruÅŸinare ÅŸi incultură. Este o iluzie politică. Ar fi mai indicat ca, bazaÅ£i pe adevăr, să vă învingeÅ£i iluziile, decât iluziile să vă învingă adevărul”, a mai spus HaÅŸotti.

Nu în ultimul rând, reprezentantul liberal a criticat faptul că autorii textului induc ideea că rezultatul referendumului ar fi însemnat un vot împotriva Guvernului ÅŸi că premierul ar fi ieÅŸit înfrânt din această competiÅ£ie. ”Cu cine a concurat premierul? Din câte ÅŸtiu, referendumul i-a întrebat pe cetăţeni dacă sunt de acord sau nu cu suspendarea preÅŸedintelui. Nu pot să admit o asemenea aberaÅ£ie. Guvernul a fost votat de Parlament”, a afirmat HaÅŸotti.

ÃŽn replică, deputatul Cezar Preda, vicepreÅŸedinte PD, a subliniat că moÅ£iunea pe care partidul său a iniÅ£iat-o nu este o insultă, ci un element al democraÅ£iei, iar cei ce vorbesc împotriva acestui document sunt încremeniÅ£i în proiectul politic al anilor ’90. Parlamentarul democrat a declarat că motivaÅ£ia moÅ£iunii iniÅ£iate de PD ÅŸi PLD are la bază dorinÅ£a românilor ÅŸi a susÅ£inut că premierul Călin Popescu-Tăriceanu se referă la români doar în discursurile sale, dar nu Å£ine cont de aceÅŸtia în acÅ£iunile Executivului pe care îl conduce. El i-a reproÅŸat primului-ministru ÅŸi că a luat drept atacuri personale toate criticile pe care preÅŸedintele Traian Băsescu le-a făcut, de-a lungul timpului, la adresa Guvernului. ÃŽn opinia vicepreÅŸedintelui PD, lipsa de coerenţă ÅŸi consecvenţă sunt elemente definitorii pentru ÅŸeful Executivului, actualul cabinet fiind lipsit de viziune ÅŸi marcat de o activitate nesatisfăcătoare în domeniul JustiÅ£iei ÅŸi Sănătăţii. Nu în ultimul rând Cezar Preda a declarat că degradarea actului de guvernare se vede inclusiv din scăderea investiÅ£iilor străine directe, cu 33%, faţă de începutul anului trecut.

Prezentând poziÅ£ia PSD faţă de moÅ£iune, vicepreÅŸedintele social-democrat Victor Ponta a adoptat un ton acid, critic la adresa actualului actualului guvern Tăriceanu dar ÅŸi la adresa precedentei guvernări democrato-liberale. Victor Ponta a calificat moÅ£iunea democrată drept o cacialma pe care social-democraÅ£ii nu o vor susÅ£ine întrucât ar fi în situaÅ£ia de a alege între PD ÅŸi PNL, când ambele partide ar trebui să se retragă de la guvernare, aÅŸa cum au venit. VicepreÅŸedintele social-democrat a taxat incompetenÅ£a guvernului, dar a subliniat că PSD-ul – când bun, când rău pentru liberali ÅŸi democraÅ£i – nu va face jocul niciunui partid politic.

”Nu votăm această moÅ£iune ÅŸi nu participăm la vot în niciun fel pentru că nu vrem ca oamenii să vadă altceva decât pe dumneavoastră, foÅŸtii prieteni, foÅŸtii uniÅ£i până la moarte, cum astăzi vă urâţi până la moarte, cum vă adresaÅ£i epitete ÅŸi cum vă bateÅ£i între două grupuri de interese: grupul din jurul lui Traian Băsescu ÅŸi cel din jurul lui Călin Popescu- Tăriceanu”, a afirmat Ponta.

PSD ar fi trebuit să aibă ÅŸansa de a alege între competenţă ÅŸi incompetenţă, dar, în realitate, alegerea este între incompetenţă ÅŸi demagogie, a spus Ponta, criticând chiar ÅŸi consultările organizate de preÅŸedintele Traian Băsescu la Cotroceni. ”Ne-a făcut o propunere extrem de serioasă /preÅŸedintele Traian Băsescu, n.r./: un guvern PNL – PD ÅŸi PLD. Mi-am ÅŸi închipuit cum la Ministerul Agriculturii vor fi împreună Flutur ÅŸi RemeÅŸ, cum la JustiÅ£ie va fi doamna Macovei, pentru că Chiuariu va pleca cu elicopterul, probabil la piscină. A fost o propunere serioasă sau a fost o nouă glumă a preÅŸedintelui? Ceea ce v-a unit, dorinÅ£a de a ajunge la putere, a dispărut”.

‘Demnitatea noastră nu ne permite să votăm o moÅ£iune de cenzură la comanda lui Traian Băsescu’, a declarat Lucian BolcaÅŸ, din partea Partidului România Mare anunţând că partidul său nu a votat învestirea cabinetului Tăriceanu II ÅŸi nu va susÅ£ine nici moÅ£iunea PD. El a dezavuat faptul că moÅ£iunea invocă ideea că referendumul a demonstrat sustinerea programului politic prezidenÅ£ial ce ar justifica demiterea actualului Guvern. BolcaÅŸ a declarat că Parlamentului nu i se oferă nici o perspectivă valabilă, enumerând trei din problemele considerate false ÅŸi ridicate de preÅŸedinte: ‘minciuna enormă a votului uninominal’, care ar urmări în opinia acestuia să se sădească credinÅ£a că prin adoptarea acestei forme de vot se va schimba ceva în legătura dintre aleÅŸi ÅŸi alegători; legea lustraÅ£iei, prezentată drept cea mai antieuropeană care poate funcÅ£iona, întrucât a fost sanctionată de două hotărâri ale CurÅ£ii europene a drepturilor omului. ‘Ne întoarcem la ceva ce trebuia discutat în 1989 – 1990. ÃŽntoarcerea în istorie este o simplă făţărnicie’, a spus el. ÃŽn fine, ultima perspectivă dezavuată de reprezentantul PRM este ‘celebra luptă impotriva corupÅ£iei’, despre care a spus că este una de ‘vitrină’ pentru că s-a desfăşurat de un DNA care instrumentează dosare la comandă politică. ‘Reala luptă împotriva coruptiei a fost neadoptarea în peste un an de zile a legii ANI’, a spus BolcaÅŸ.

Luând cuvântul în numele Uniunii Democrate Maghiare din România, deputatul Laszlo Borbely a subliniat că din dezbaterea moÅ£iunii de cenzură împotriva Guvernului nu va câştiga nimeni. El s-a declarat sceptic asupra faptului că, până în 8 aprilie 2007, Guvernul a funcÅ£ionat excepÅ£ional, iar din 8 aprilie au apărut toate relele, odată cu guvernul Tăriceanu II. „Cred cu tărie că am făcut lucruri bune ÅŸi cred cu tărie că am ÅŸi greÅŸit ÅŸi aceste lucruri ar trebui să le discutăm”, a spus Borbely, în cadrul dezbaterilor parlamentare asupra moÅ£iunii de cenzură iniÅ£iate de democraÅ£i. Borbely a anunÅ£at totodată că UDMR a decis să facă un bilanÅ£ al guvernării pe care să îl supună dezbaterii publice, deoarece acesta este responsabilitatea celor care fac parte din Executiv.

La rândul său, deputatul Partidului Conservator, Bogdan Pascu, a afirmat că parlamentarii acestei formaÅ£iuni nu îşi vor exprima votul, refuzând să ia parte la ‘bălăcărelile politicianiste’. ‘Pe noi ne preocupă problemele reale ale cetăţenilor României”, a spus Bogdan Pascu, care a catalogat disputa dintre liberali ÅŸi democraÅ£i drept „o luptă între haite pentru ciolanul puterii”.

ÃŽn opinia deputatului PC, moÅ£iunea care se dezbate în Parlament ÅŸi disputele din jurul ei nu rezolvă în niciun fel situaÅ£ia dezastruoasă a pensionarilor, nu aduce soluÅ£ii pentru rezolvarea problemelor din agricultură ÅŸi nici în ceea ce priveÅŸte îmbunătăţirea vieÅ£ii românilor în Uniunea Europeană. „Asistăm, de fapt, la un proces de partaj discutat înainte de a se pronunÅ£a divorÅ£ul. AlianÅ£a D.A. este la putere ÅŸi este încă înregistrată la tribunal. Călin Popescu – Tăriceanu a ajuns în fruntea Guvernului ca reprezentant al AlianÅ£ei D.A., în fapt o colaborare între un partid istoric cum este PNL ÅŸi o emanaÅ£ie fesenistă cum este PD”, a spus Bogdan Pascu. ROMPRES

Adauga un comentariu

*