Miros de teapa si faliment la CET

marin-stanescu.jpgMarin Stanescu, fostul reprezentant al firmei germane M W Zander Facility Engineering GmbH, care a castigat licitatia organizata de CET Bacau pentru cumpararea unei turbine de cogenerare, s-a hotarat sa rupa tacerea. Intr-o conferinta de presa, Marin Stanescu a incercat sa dea, atat cat i-a permis bunul simt, unele detalii referitoare la contractul intre SC CET SA si firma Zander.

Din afirmatiile sale a reiesit ca, din cate se pare, nemtii ar fi tepuit CET -ul! Inclinam sa credem, fara a baga mana in foc, ca, daca ar fi intr-adevar asa, de felul in care au decurs tratativele si chiar incheierea contractului niciuna dintre cele doua parti nu este straina! Faptul ca Romeo Stavarache, primarul Bacaului, a mintit cand a afirmat ca nu-l cunoaste pe Stanescu, a fost demonstrat si de aceasta data cu filmul excursiei din Tenerife!

Marin Stanescu, reprezentantul firmei germane M + W Zander M + W Facility Engineering GmbH, firma care a castigat licitatia organizata de SC CET SA Bacau in vederea achizitionarii unei turbine de cogenerare, s-a prezentat ieri in fata mass- media locale, pentru a face unele dezvaluiri pe seama scandalului izbucnit in presa referitor la unele suspiciuni in ceea ce priveste incheierea contractului de achizitie si in special a celui care se va incheia sau nu se va incheia pentru prestarea serviciului de mentenanta pentru o perioada de 15 ani.

De la inceput trebuie spus ca, sinceri sa fim, ne-am fi asteptat la mai multe dezvaluiri din partea lui Marin Stanescu, care sa vizeze mai multe aspecte. Din bun simt sau poate de teama, Marin Stanescu venit cu putine lucruri noi, dezvaluite de altfel si de saptamanalul OBSERVATOR editie de Bacau, totusi unele din ele au lamurit definitiv dilema: il cunostea Romeo Stavarache pe Stanescu sau nu?

Stanescu se cunostea cu Dragusanu din 2004

Marin Stanescu a declarat ca el se cunostera cu Vasile Dragusanu inainte de alegerile din 2004. „Am lucrat la o firma de contoare din Ungaria si am fost invitat de directorul CET pentru o discutie in acest sens”, spune Marin Stanescu. „Am imprumtat de la el o mie de euro inainte de plecarea in excursia din Tenerife, un bilet de avion costa sapte sute de euro. Asa ca nu se poate afirma ca el mi-a platit excursia”, adauga fostul reprezentant al firmei germane.

A fost tepuit CET?

„Cel care a reprezentat firma germana la Bacau la incheierea contractului a fost d-l Filipovici. Se pare ca pretul oferit de acesta privind serviciul de mentenata n-ar fi fost acceptat de firma germana, fiind considerat prea mic. Atunci, sefii din Germania au spus ca nu pot semna contractul in asemenea conditii si au dorit ca la anexa de la contract, unde se vorbeste despre serviciul de mentenata, sa se treaca un paragraf in care sa fie mentionat pretul de mentenata oferit la inceputul licitatiei.

CET, avand o oferta prinsa intr-un formular, ca reprezentantul firmei isi ia angajamentul sa presteze acest serviciu 15 ani, a acceptat, pentru ca, din punctul lor de vedere erau acoperiti, chiar daca in contract nu era trecuta obligativitatea firmei din Germania. Toata lumea a crezut, dar eu unul sunt convins ca nemtii nu vor semna contractul de mentenanta la acel pret de 1, 75 euro/Kw, mai ales ca s-a si schimbat conducerea firmei. Nu cred ca se poate asigura mententa la acest pret, pentru ca numai cea a turbinei costa mult mai mult.

Daca ne uitam in documentatia de licitatie, sunt doua formulare, unul se refera la pretul mentenatei pentru care se dau 12 puncte, si altul in care se vorbeste despre pretul garantat la megawatul electric produs, unde mai sunt inca 14 puncte. Nemtii au speculat faptul ca definitia mentenantei n-a fost specificata in clar, si au pus acel pret. Eu consider ca CET a fost o victima. In Romania nu exista insa o firma care sa se bata cu una germana. Cu siguranta ca se va incheia un alt contract, de mentenanta, cu alt furnizor. Daca nemtii refuza, CET poate organiza o alta licitatie pentru mentenanta si cu siguranta nu va obtine un pret asa de bun si-i poate da in judecata, obtinand ceva bani.

Eu cred ca analiza finala care a dus la incheierea acestui contract a tinut cont si de pretul aparaturii si de mentenanta”, declara Marin Stanescu. Domnia sa a mai adaugat ca CET este o victima a nemtilor deoarece, se pare, ca Flipovici n-ar fi adus piesele solicitate la calitatea platita, ci la una inferioara si astfel mentenanta va avea de suferit, urmand ca pretul sa creasca. „Ar trebui o expertiza atunci cand se face receptia finala, dar cine o plateste pentru ca este foarte scumpa si trebuie adus un expert din strainatate. {i mai intreb ceva, daca tot s-a starnit acest scandal pe marginea acestui contract de mentenanta, pentru ce conducerea CET nu-l incheie, chiar daca mai este inca o luna pana la punerea in functiune a turbinei?”, intreaba Marin Stanescu. Pentru ca nu are interesul si da nastere la suspiciuni, acestea fiind alimentate si de relatia Stanila – Stavarache – Stanescu, inainte si dupa castigarea licitatiei de catre firma germana.

Cat de serioasa era firma Zander? Ce experienta avea, pentru ca AEROSTAR a fost considerata una fara? „Am avut doar niste pliante despre Zander, nimic altceva. Poate ca cei din conducerea CET au aflat mai multe, dar eu am inceput sa ma indoiesc de seriozitatea acestei firme, mai ales ca detin probe evidente care demonstreaza ca Filipovici, in numele firmei, a fraudat statul roman”, declara Marin Stanescu.

Stavarache se scalda (si) in minciuni!.

Stavarache in Tenerife

Episodul excursiei lui Romica in Tenerife pare o adevarata telenovela. „Ma aflam in biroul d-lui Stanila, spune Marin Stanescu. Dumnealui m-a intrebat cum e in Tenerife, ca vrea sa-si petreaca acolo concediul si nu are cu cine sa se duca. I-am spus ca as merge eu si ne-am decis. Numai ca, atunci cand a venit vremea sa cumparam biletele de avion, Stanila mi-a spus ca merge si primarul, ca e cumnatul lui!

Pe Romica il cunosteam, ne mai intalnisem tot cu ocazia unor afaceri. Nu i-a platit nimeni excursia, el si-a platit-o. Eu, personal, nu i-am dat niciun ban, nu stiu daca altcineva i-a dat. Ce pot sa spun este ca fostul dirtector al firmei Zander mi-a spus nu demult ca s-au dat niste bani in Romania. Cui si cati, numai el stie. Daca poate sa-l aduca cineva sa dea declaratii, s-o faca. Lui Romica, pentru ca asa ii spun, doar mi-am petrecut concediul cu el, am baut bere impreuna, ne-am scaldat, ne-am distrat, i-am dat un euro pe aeroport sa-si ia un carucior de bagaje. Nu ma intrebati altceva ca nu raspund si nici nu stiu”.

Si atunci, cum poate minti intr-asa un hal primul barbat al urbei, atat in fata colegilor sai din Consiliul Local, cat si a celor care l-au votat?

Se pune la cale un contract de 40 miloane euro!

Se pare ca intre CET si Zander relatiile continua. „S-au facut presiunui asupra mea sa lucrez cu anumite firme din Bacau, spune Marin Stanila. Este vorba despre firmele existente in CET (!)”.

Firma Zander insista pe langa conducerea CET sa adauge o clauza la contract prin care sa efectueze si lucrarile de refacere a CET din etapa a doua, care ar costa peste 40 milioane euro! Sunt bani publici, bani adunati din buzunarele romanilor care se vad nevoiti sa achite „ingineriile” unora care ne cred pe toti prosti.

Alta licitatie, alte comisioane, alte ciubucuri. „Nu intelege ce tot il amestecati pe Stavarache in aceasta poveste?”, intreaba Marin Stanescu. Pai cine este uniciul asociat al CET, nu Consiliul Local? Daniela MORAR

Comentarii

  1. E.OMER a zis:

    DOMNILOR ,DESTEPTI’ EU SUNT UN CONTRIBUABIL PROST
    SI VA ROG SA MA LAMURITI SI PE MINE,CEI CARE STITI,
    CAT DE CAT ADEVARUL:
    CINE A STIUT DIN ANTURAJUL RESTRANS CARE A LUAT
    PARTE LA CHESTIA CU TENERIFE DESPRE TRASEUL
    EDILILOR?????UNA
    SA INTELEG CA ACEST DOMN STANESCU A FACUT UN JOC MURDAR???
    SA INTELEG CA ACEASTA COMANDA ARE LA BAZA EI
    IMPLICAREA UNOR FOSTE AUTORITATI LOCALE
    INTERESATE???
    REPET AM DREPTUL SA STIU ACEST LUCRU DEOARECE
    SAMBATA 19 MA DUC LA VOT.SINCER NU AM NICI UN INTERES OBSCUR. DE FAPT BANUIESC CUM A FOST TREABA DAR MA ABTIN…………MA MIR SI DE FAPTUL CA PRIMARUL A LUCRAT IN TINERETE LA
    AEROSTAR SI ERA OBISNUIT CU MISCARILE ASTEA
    DE TIP CAZON.

  2. E.OMER a zis:

    pe scurt…DOM STAVARACHE S-A MAI PRAJIT ODATA CU
    CU BAIETI DE BUCURESTI NU S-A INVATAT MINTE SI S-A
    PRAJIT SI A DOUA OARA. AI GRIJA DOM RROMEL, DE DATA ASTA E MAI NASOL.

Adauga un comentariu

*