Primarul Bacaului, urecheat din nou de Agentia de Monitorizare a Presei

stavarachje-fond.jpgPentru al doilea an consecutiv, primarul Bacaului este dat ca exemplu negativ in Raportul Agentiei de Monitorizare a Presei. In raportul anual, actiunile de intimidare a ziaristilor exercitate de primarul Bacaului sunt indexate la capitolul „Presiuni ale autoritatilor”.

Ce scrie in raport:

În Bacău, conflictul dintre primarul Stavarache şi Ziarul de Bacău a continuat în 2006. Primarul susţinea că atitudinea constant critică a ziarului împotriva sa are la bază, de fapt, interesele economice ale proprietarului acestei publicaţii, Constantin Sosu, un om de afaceri local care avea un contract de salubrizare cu primăria.

În ultimii ani, primarul PNL-ist a folosit metode diverse pentru a hărţui presa locală, dând jurnalişti în judecată, ameninţându-i sau ridicându-le acreditările de presă.

În iulie 2006 a restricţionat accesul în instituţie unei jurnaliste de la Ziarul de Bacău, Costinela Breahnă, după ce aceasta publicase un articol legat de nişte contracte de asfaltare între primărie şi o companie ce aparţinea unui coleg de partid al primarului.

Jurnalista nu a mai putut să circule nestingherită prin instituţie, ci numai însoţită de un bodyguard al primăriei. Primarul a transmis un drept la replică în care afirma că jurnaliştii sunt tendenţioşi şi că nu pot ei să decidă ce firme câştigă contractele cu primăria.

Un scandal de proporţii a fost declanşat la sfârşitul lunii septembrie, când Mirela Romaneţ, jurnalistă la Ziarul de Bacău, a descoperit că vice-primarul Constantin Scripăt este administratorul a două companii private, ceea ce îl punea într-o situaţie de conflict de interese.

Jurnalistul a contactat toate părţile implicate, pentru a-şi redacta materialul. După numai o oră, patronul publicaţiei, Constantin Sosu a sunat şi a cerut ca articolul să nu fie publicat. Managementul editorial a ignorat această cerere şi a publicat articolul în ediţia de a doua zi, aşa cum fusese planificat.

În aceeaşi zi, Nicoleta Bichescu, directoarea publicaţiei, Eduard Adam, redactor-şef, şi Mirela Romaeţ au demisionat. Într-un comunicat de presă, ei au denunţat presiunile la care au fost supuşi de proprietar pentru a nu publica materialul.

Jurnaliştii au denunţat, de asemenea, şantajul practicat de primarul Stăvărache în ultimii ani, prin ameninţarea patronului că îi anulează contractul de salubrizare cu primăria, dacă nu pune capăt articolelor critice din paginile Ziarului de Bacău la adresa activităţii primăriei.

Download Raportul complet

Comentarii

  1. E.OMER a zis:

    de exemplu:distinsa ziarista c.breahna era reprezentanta ziaristicii bacaoane pe linga
    primarie
    -distinsa ziarista n.bichescu si solomon erau aproape azvarlite pe usa de fostul primar……
    si exemplele pot continua.
    eeeeee….nu prea se mai potriveste cu toate ca tot presa scria de zor acu cativa ani nuuuu?????

  2. Un cititor a zis:

    Ba si inca ce se potriveste!!! Numai ca Seche ii dadea afara pe usa, iar marlanul asta de Stavarache incearca sa si discrediteze jurnalistii. Unii l-au santajat, altii au vrut pamanturi si nu le-a dat, si cate si mai cate! E fara precedent ce se intampla, din pacate. Iar Romica-Minciunica nu are curaj sa recunoasca ce face nici macar cand se uita in oglinda!

Adauga un comentariu

*