Washington: Pentagonul a „fabricat” eroi de război

Congresul american a declanşat o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat de intoxicarea publicului cu informaţii false privind moartea sau faptele unor militari care au luptat în Irak şi Afganistan, a anunţat miercuri agenţia France Press.

Comitetul pentru Reforma Administraţiei al Camerei Reprezentanţilor i-a audiat marţi pe celebra Jessica Lynch şi pe Kevin Tillman, fratele unui cunoscut jucător de fotbal american care a fost ucis în Afganistan. Amândoi au acuzat Pentagonul că a minţit opinia publică pentru a deturna atenţia de la scandalurile în care era implicată armata SUA.

La începutul anului 2003 Jessica Lynch, pe atunci în vârstă de 19 ani, a fost rănită şi capturată într-o ambuscadă a armatei irakiene. Aceasta a fost descoperită nouă zile mai târziu într-un spital irakian, de unde a fost „salvată” de către trupele americane.

Pentagonul a susţinut că aceasta a fost rănită în luptă şi că a tras asupra atacatorilor până când a rămas fără muniţie, din acest motiv fiind şi capturată. Lynch a declarat însă că e departe de a fi „micuţa Rambo”, aşa cum ajunsese să fie numită în presa americană.

Jessica Lynch a afirmat că, în realitate, şi-a pierdut cunoştinţa imediat după ce camionul în care se afla a fost lovit de o grenadă şi s-a trezit câteva zile mai târziu într-un spital irakian din Nassiria. Nu a tras nici un foc de armă, iar rănile pe care le-a suferit au fost cauzate de răsturnarea camionului.

Pat Tillman, o vedetă a fotbalului american, s-a înrolat în armată imediat după atacurile de la 11 septembrie 2001, renunţând la un contract de 3,6 milioane de dolari pentru a-şi servi ţara. Acesta a fost ucis pe 22 aprilie 2004 în Afganistan, din greşeală, de către soldaţii din plutonul său.

Kevin, fratele acestuia, a declarat comisiei că familia sa s-a simţit „şocată” şi „trădată” când a aflat, după câteva săptămâni, că oficialii americani minţiseră în privinţa împrejurărilor morţii lui Pat. Aceştia anunţaseră că Tillman a fost împuşcat în cap de către inamic în timpul unui intens schimb de focuri cu talibanii.

„A fost pură ficţiune”, a declarat Kevin, acuzându-i pe militari de „denaturarea intenţionată şi atentă” a faptelor. Mai mult, acesta a susţinut că la câteva ore de la moartea fratelui său, uniforma, echipamentul şi jurnalul acestuia au fost distruse pentru a nu se afla adevărul. „Autopsia nu a fost făcută conform regulamentelor, iar raportul spitalului de campanie a fost falsificat”.

Luna trecută Pentagonul a promis că-i va sancţiona pe un general şi alţi opt ofiţeri implicaţi în dezinformarea opiniei publice în privinţa morţii lui Pat Tillman. Amos News

Adauga un comentariu

*