Un roman de Petru Cimpoesu – cartea anului in Cehia

EDITIA IN LIMBA CEHA a romanului „Simion Liftnicul” de Petru Cimpoesu a castigat premiile Magnesia Litera – unele dintre cele mai importante distinctii literare din Cehia – la categoriile Cartea anului si Traduceri. „Simion Vytaznik”, o traducere semnata Jiri Na�inec, a fost publicata in 2006 la Editura Dybbuk, cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR), prin TPS – Programul de finantare a editorilor straini pentru traducerea autorilor romani.

«Simion Liftnicul» a reprezentat una dintre cele 24 de carti semnate de autori romani selectate, pe parcursul anului 2006, de comisiile de experti independenti in cadrul programului TPS, dintre titlurile a caror finantare a fost solicitata de editorii straini.

Premiile Magnesia Litera se acorda anual, la Biblioteca Ceha. Juriul este alcatuit din reprezentanti ai Academiei Republicii Cehe, Centrului ceh al P.E.N., Sectiei cehe a IBBY (The International Board on Books for Young People), Asociatiei Scriitorilor, Asociatiei Traducatorilor, Fundatiei Cehe a Fondului Literar si ai Asociatiei Librarilor si Editorilor din Cehia, conform ICR. Petru Cimpoesu s-a nascut la Vaslui in 1952, iar in prezent traieste la Bacau.

A debutat editorial in 1983 cu volumul «Amintiri din provincie», distins cu premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi. Au urmat «Firesc», «Erou fara voie», «Un regat pentru o musca». Cu «Simion Liftnicul. Roman cu ingeri si moldoveni» a obtinut premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2001.

Adauga un comentariu

*