Guvernul va modifica ordonanţa privind taxa de primă înmatriculare

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, că taxa de primă înmatriculare pentru automobilele noi echipate cu sistemul Euro 5 nu se va mai plăti, iar pentru cele cu Euro 4, cu o vechime de peste patru ani, taxa scade la jumătate.

Guvernul a luat în discuÅ£ie, miercuri, modificarea taxei de primă înmatriculare. Una dintre măsurile propuse se referă ÅŸi la extinderea de la ÅŸase ani la 15 ani a autovehiculelor a limitei de vârstă pentru care se face diferenÅ£ierea între maÅŸini. ‘Vom elimina observaÅ£ia privind căreia scala aferentă vârstei vehiculuilui se oprea la ÅŸase ani, astfel încât, scala aferentă vârstei luate în calcul va fi de 15 ani’, a anunÅ£at ministrul citat.

Potrivit acestuia, cuantumul taxei va scădea pe măsură ce vârsta autovehiculului creşte.

Guvernul a stabilit ÅŸi modalitatea prin care cei care decid să revândă maÅŸina într-un alt stat membru vor primi înapoi o parte din taxa plătită. ‘Atunci când o maÅŸină este importată ÅŸi are o vechime de cinci ani ÅŸi se socoteÅŸte că durata ei de viaţă e de 15 ani, atunci taxa specială va avea în vedere o perspectivă de poluare de 10 ani. Dacă după cinci ani proprietarul autovehiculului decide să-l vândă într-o altă Å£ară membră UE, atunci acestuia i se va restitui partea din taxă aferentă perioadei în care maÅŸina nu se mai află pe teritoriul României’, a precizat ministrul de resort.

Cât priveşte procedura de contestare a taxei în eventualitatea în care un proprietar nu este mulţumit de nivelul acesteia, el se poate adresa Registrului Auto Român /RAR/, care va fi implicat ca autoritate tehnică autorizată.

Referitor la faptul că experţii CE au reclamat caracterul discriminatoriu al taxei, ministrul Economiei şi Finanţelor a declarat că atât autovehiculele noi produse în România sau importate, cât şi cele second-hand, sunt supuse procedurii de înmatriculare. Pentru maşinile noi din România taxa este în jur de 140 euro. Potrivit lui Vosganian, extinderea taxei pentru maşinile din România care se reînmatriculează nu este potrivită pentru piaţa internă.

‘Suntem convinÅŸi că la nivelul CE argumentele pe care le vom aduce privind discriminarea vor fi luate în seamă’, a punctat Vosganian. Scrisoarea de răspuns adresată Comisiei Europene va fi redactată de reprezentanÅ£ii Ministerului Economiei ÅŸi FinanÅ£elor în cursul săptămânii viitoare.

Cât priveşte modalitatea prin care modificările propuse de Guvern vor fi adoptate, ministrul Varujan Vosganian a explicat că, în acest moment se află în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor OUG 110/2006 şi va solicita forului legislativ să reîntoarcă la comisie ordonanţa menţionată pentru a putea fi operate modificările.

Pe de altă parte, pentru cei care au achitat taxa la valorile prevăzute în acest moment ministrul a arătat că dacă aceasta nu a fost contestată rămâne în vigoare.ROMPRES

Adauga un comentariu

*