Turbina de „cogeneratoare” de confuzii la CET

dragusanu.jpgContradictiile si suspiciunile privind achizitionarea unei turbine de cogenerare de catre CET SA Bacau tind sa atinga paroxismul. Bomboana pe coliva a pus-o insa Baroul Bacau din cadrul UNBR care a formulat sesizare penala la DNA impotriva conducerii CET. Directorii societatii acuzate de falsificarea conditiilor de achizitionare a turbinei de cogenerare o scalda, precum apa din calorifere, si spun ca totul a fost legal.

Baroul Bacau din cadrul UNBR, precum si o parte a mass – media locala au prezentat o serie de materiale care au dezvaluit asa-zise cauze de coruptie in privinta modalitatilor de adjudecare a licitatiilor de la CET pentru a achizitionarea turbinei de cogenerare de la firma gereana M + W ZANDER FACILITY ENGINEERING GMBH. In urma prezentarii acestora, Baroul Bacau a depus o plangere penala la DNA pentru a cerceta mai multe fapte de coruptie care s-ar parea ca ar fi fost savarsite deconducerea CET si primarul Romeo Stavarache. „Contractul de achizitionare a turbinei de cogenerare este inscris in fals intelectual, spune decanul Baroului Bacau, Vasile Botomei. Acesta este consecinta neinscrierii in contract a clauzelor care au fost inscrise in caietrul de sarcini al licitatiei si in oferta de pret a adjudecatarului, rerspsectiv asigurarea intretinerii turbinei de cogenerarare si a instalatiilor aferente pe perioada de postgarantie. Firma adjudecatoare a castigat licitatia printr-un punctaj realizat pe baza acestei oferte, insa contractul nu mai cuprinde aceste mentiuni, in cauza, semnatarii contractului, directorul Marius Stanila, directorul Vasile Dragusanu, ceilalti directori si reprezentanti ai serviciilor CET precum si membrii Consiliului de Administratie al CET, cenzorii si comisiile cu activitati de control din partea Primariei si Consiliului Local Bacau se inscriu in infractiunea de fals intelectual si complicitate la fals intelectual fata de participantii care nu au sesizat organele competente inainte de inregistrarea acerstuui denunt.Uzul de fals copnsta in acveea ca acest contract, odata incheiat, a prtodus ca o consecinta achitarea sumnelor elibewrate in transe de Consiliul Local Bacau si CET, respectiv 1, 5 milioanbe euro, prima plata, si 4, 5 miliuoane euro, plata a doua. Aceste plati au fost ordonate de primnarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache, in acord cu serviciile de specialitate din cadrul Primariei si CET Bacau.”. Clauza de intretinere post garantie, prevazuta in caietul de sarcini si in documentatia de adjudecare a licitatiei, care nu a mai fost inscrisa in contract, conduce la determinarea determinarea Consiliului Local si CET sa cheltuie alti bani, sa organizeze noi licitatii si alte contracte, care prejudiciaza bugetul local cu minim un milion euro pe an.

Graba… nu strica treaba(unora)!

Potrivit celor declarate de Vasile Botomei, Romeo Stavarache s-a grabit sa anunte incheierea contractului cu firma germana. Reprezentantii acesteia au speculat graba „primarului” (o fi stiind el ce stia), precum si a reprezentilor CET, si au conditionat perfectarea contractului de incheiere a acestuia, omitand, cu buna stiinta a reprezentantilor administratiei locale si ai CET, a clauzelor de intretinere post garantie, precum si a altor mentiuni omise de asemenea cu stiinta a fi prevazute in contract, in comparatie cu conditiile de adjudecare a licitatiei. „Astfel, forma de contract care a fost trimisa in Germania nu s-a mai intors in Romaia, la partenerii din Bacau, pentru a fi insusita de ambele parti si a fost incheiat un alt contract, de data aceasta inscris si semnat in fals intelectual de catre partenerii din Bacau”, spune Vasile Botomei. Se pare ca acest contract a fost incheiat sub aceasta forma deoarece la baza acelor omisiuni au fost si comisioane pe care partenerii de contract, reprezentantii administratiei publice locale si cei ai CET au inteles sa le primeasca.

Pagube insemnate la bugetul local

Daca aceste lucruri vor fi dovedite, „paguba este echivalenta cu preturile de efectuare a lucrarilor de organizare a unei noi licitatii, precum si a lucrarilor de intretinere post garantie, calculate pe fiecare MW produs de turbina de cogenerare, la valoarea estimata de un milion euro pe an, pe o durata de folosinta de 20 de ani”.

Excursie „cogenerata” in Tenerife

In toate aceste imprejurari, Marius Stanila, director tehnic la CT, Marius Stanila, cumnatul primarului, si Romeo Stavarache, impreuna cu sotia si fiica, au fost impreuna in excursie in Tenerife, intalnindu-se „ocazional” in avion cu reprezentatul firmei germane in Romania, Marian Stanescu, director de marketing al firmei germane.

M+W actionata in judecata de comisionar!

Daca totul s-ar fi derulat corect, ce rost mai are existenta pe rolul Tribunalului Bacau, Sectia Comerciala, se afla dosarul nr. 1478/110/2007, in care reclamant este Marian Stanescu, din Bucuresti, in contradictoriu cu firma germana M+W Zander Facility GmbH, cu obiect somatie de plata, reprezentand contravaloarea contractului comisionariat efectuat de Marian Stanescu in interesul firmei germane, pentru adjudecarea licitatiei!

Directorii CET o scalda!

Vasile Dragusanu si Marius Stanila, cei doi directori CET implicati in aceasta licitatie o scalda, precum apa trimkisa in caloriferele bacauanilor. Le-am solicitat copii dupa procesul verbal de incheiere a licitatiei, dupa oferta firmei germane, precum si a caietului de sarcini. Ne-au asigurat ca totul este corect. Pana a intra in posesia acestor documente, n-am inteles cum de o anexa la un contract este si nu este parte integranta a acestuia! Caci asa incerca sa ne tot explice si nu sa ne si lamureasca Marius Stanila ca acea noua licitatie care va scoate alti bani din bugetul local pentru o noua licitatie, de achizitie a serviciului de „mentenata” desi, firma germana a castigat licitatia si a primit si bani, avand inclusa in oferta si acel punct!
Daniela MORAR

Comentarii

  1. ICSULESCU a zis:

    daca n-ar fi fost multe alte chestii exterioare
    cet-ului care sa distorsioneze imaginea lor,
    daca locatarii ar fi avut un pret acceptabil,
    sa fim realisti….nu ne-ar fi durut pe noi in basca ca directorul x sau y se duce in tenerife.
    putea sa se duca si in honolulu.iar pina la instante mai este cale lunga.

Adauga un comentariu

*