BASESCU-RAZGINDESCU A PIERDUT PUTEREA

Deputatii si senatorii au votat pentru cea mai spectaculoasa miscare de pe scena politica româneasca din ultimii 18 ani. Cu cu 322 voturi „pentru suspendare” si doar 108 voturi „contra”, Parlamentul a decis suspendarea presedintelui Basescu. Doar o parte dintre alesii PD si dezertorii liberali ajunsi in PLD l-au mai sustinut pe Basescu. Desi a anuntat ca isi va da demisia „in 5 minute dupa suspendare”, Basescu a revenit si s-a decis sa astepte publicarea deciziei Parlamentului in Monitorul Oficial. La ore bune dupa ce legalitatea suspendarii fost constatata si de Curtea Constitutionala, Basescu a anuntat ca S-A RAZGINDIT: nu mai demisioneaza! .

Campanie caniculara

base.JPGPotrivit articolului 97 din Constitutie, in maximum trei luni de la vacantarea functiei de presedinte al României se organizeaza alegeri pentru desemnarea unui nou presedinte. Un calcul simplu ne arata ca datele probabile ale scrutinului sunt 22 sau 29 iulie. Campania electorala va dura o luna, asa ca batalia pentru voturi se va da pe plaje, la terase, prin cabane de munte, acolo unde multi români se vor afla in concediu.

Nicolae Vacaroiu – presedinte interimar

Conform Constitutiei, presedintele Senatului este cel care ii ia locul presedintelui suspendat/demisionar. Astfel, Nicolae Vacaroiu va avea toate drepturile presedintelui, cu trei exceptii: nu poate dizolva Parlamentul, nu poate solicita organizarea unui referendum si nu poate adresa mesaje natiunii. Actualul presedinte al Senatului a declarat ca, in cazul unui mandat de trei luni la Cotroceni, isi va aduce propria echipa de consilieri.

romania parlament
CV de presedinte-jucator-luptator-obositor

Inca de la preluarea puterii, presedintele Traian Basescu a inceput sa-si consolideze, cu tenacitate, o noua imagine, aceea de presedinte jucator, cosmetizata pe parcurs si transformata in imaginea de presedinte luptator, de „comisar Catani” permanent implicat intr-o nemiloasa lupta cu mafia româneasca. Si, când a inceput sa creada ca si-a consolidat suficient de mult soclul statuii prezidentiale, Traian Basescu a inceput, intr-adevar, razboiul.

Dar nu un razboi impotriva mafiei, asa cum promisese, ci un razboi impotriva Guvernului, impotriva premierului, impotriva Parlamentului si, lucru ramas pâna azi greu de explicat, pâna si impotriva Aliantei D.A., pe care a demolat-o cu inversunare din interior, intr-un moment in care aceasta inca se mai bucura de peste 65 la suta din sufragiile electoratului. Presedintele jucator a devenit in scurt timp, din pacate pentru noi, doar un presedinte vorbitor, un mânuitor de scrisorele pierdute, o pompa de improscat non-stop venin, un destabilizator al vietii politice, un presedinte care a interpretat Constitutia dupa bunul sau plac, a folosit santajul ca arma politica, a subminat perpetuu autoritatea Guvernului si a Parlamentului si a transformat institutia prezidentiala intr-un bastion al populismului ieftin si al lipsei de moralitate.

Totul, pâna ieri, când cele doua camere ale Parlamentului au decis, prin vot, suspendarea presedintelui Traian Basescu si, o data cu aceasta, disparitia unui anumit tip de presedinte. S-au spus multe ieri, pro si (mai ales) contra lui Traian Basescu. Au fost formulate si atentionari asupra unor eventuale riscuri. Exista, intr-adevar, riscul ca acest moment fara precedent in istoria postdecembrista a României sa-i transforme pe viitorii presedinti in tipi decorativi, aflati mereu „la mâna” parlamentarilor. Dar acest risc e mult mai mic decât riscul perpetuarii in functia prezidentiala a unui om a carui singura vocatie adevarata este aceea de a distruge tot ce-i in jurul sau. Si, cântarind toate riscurile, cei 440 de parlamentari prezenti au votat asa cum le-a dictat constiinta: cu 322 voturi pentru suspendare si 108 voturi contra (au fost 10 voturi anulate), Parlamentul României a decis suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Ar fi fost de asteptat acum ca Traian Basescu sa-si tina promisiunea si sa demisioneze. Deocamdata s-a razgindit. Dar, indiferent daca acesta va demisiona sau nu, presedinte interimar al României – pâna la noile alegeri prezidentiale – devine, conform Constitutiei, presedintele Senatului, NicolaeVacaroiu. Ce va fi mai departe, vom vedea. Important este … sa traim bine!

Serviciile, prieten sau dusman

Acuzat ca si-a subordonat total serviciile secrete, Traian Basescu a primit o lovitura care-i poate fi fatala chiar de la unul dintre „copiii de suflet”. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a adus in fata opiniei publice un doua documente olografe apartinând adjunctului SRI, Florin Coldea, care continea date secrete despre trecutul a trei judecatori ai Curtii Constitutionale. Geoana l-a acuzat pe Basescu ca, prin intermediul serviciilor secrete, a exercitat presiuni asupra CC pentru a primi un verdict favorabil. Scandalul este abia la inceput.

Cu sufletul la gura, care pe unde apuca

La sediile partidelor din Bacau cam batea vântul la orele când, in Parlament, se decidea soarta lui Basescu. Cea mai consistenta prezenta s-a inregistrat, normal, la PD. Cu Nadia Stan, consilier judetean, in frunte, pedistii au stat ca pe jar ore bune. Consilieri de toate felurile, primari, activisti si simpatizanti au tremurat serios pentru „el lider maximo” Base. La sediul PSD, „permanenta” era asigurata de aripa tnara. Cosmin Necula, seful juniorilor, s-a aratat doritor de liniste, ceea ce-i dorim si noi, desi este un deziderat greu de atins in politica. La celelalte partide ne-au raspuns la telefon secretarele, care s-au declarat singurele suflete prezente in respectivele locatii. Doar la PRM nu ne-a raspuns nimeni. Se poate sa fi inceput oameii lui Vadim cheful mazilirii ceva mai devreme?

Stefan OLTEANU
Nelu BROSTEANU

Comentarii

  1. Le-o da baseeeeeeeeee

  2. epaminonda baltazar ionescu sascut a zis:

    TARE, NU ORICUM.LE-A DERANJAT FIEFUL SI AU
    REACTIONAT PUNANDU-L PORT DRAPEL PE FELIX DAR….
    SECU LA SECU NU-SI SCOATE OCHII.DA DACA ASA
    A FOST REGIA CA SA-I ADUCA PE BEIETI AICI.
    DLOR O FI FOST SECU CUM ZIC UNII DAR (PAREREA MEA)
    CA N-AU INTINAT TARA NICIODATA. MAI VEDEM,INCA
    NU S-A TERMINAT PIESA .

  3. Superrrbaseee va ramane cel mai bun presedinte pe care l+a avut romania vreodata. cand il vad pe geoana imi vine sa-i trantesc unapeste fata aia….nu vede poporul asta ce bine isi controleaza fiecare gest,privirea,nici nu schiteaza nici o expresie niciodata,dar daca romanul de rand nu stie ca asta tine de imaginea lui si de persuasiune,in final.

  4. ICSULESCU a zis:

    NU MA MAI POT ABTINE…….INDIGNAREA A CEEA CE
    AM VAZUT IERI ESTE ASA DE MARE INCAT IMI VINE SA PLEC IN MINUTUL ASTA DIN TARA.
    ESTE O TARA BLESTEMATA:PE MIHAI L-AU VANDUT SI
    L-AU OMORAT,PE LAPUSNEANU L-A OTRAVIT .IN EPOCA MAI MODERNA L-AU TERMINAT PE AL.I CUZA,PE
    CEAUSESCU PENULTIMA DATA IAR ACUM ASTA CARE A
    STARNIT GRADINA ZOOLOGICA DIN SOMN SI L-AU
    TERMINAT.CE NAIBA SA MAI ZICI……CA SOMNUL
    RATIUNII NASTE MONSTRII????

  5. Ghelase Iancu a zis:

    Cititi articolul „Ce bine e liniste.” Zurbagii credeam ca au plecat in Italia,Spania …si care unde or mai fi.Dar v-au trimis politistii lor inapoi!Voi sunteti alegatorii lui bas.

  6. Am scapat de scandaluri ,de uninconstient care in viata lui de politician nu a facut nimic ptr cei care iau incredintat o functie.Un micinos,inconstient,betivan si afemeiat.Locul lui este la lada de gunoi a istoriei.ADIIOS…….

  7. Un om care pana ieri nu gasea o locatie ptr. Catedrala Neamului ca apoi sa mearga in biserici si sa-si faca campanie electorala.rusine Basescu ,rusine preotilor care au tolerat si incurajat pe acest securist, s-a incheiat mandatul tau marinarule.

  8. Ne-a tresat acest tov. presedinte,ca sa poata fura ei fara sa-i descoperim.Probabil ca vom afla si alte golaneli facute de acestnetrebnic.sa mergem la vot si sa-l trimitem acolo unde merita-la lada de gunoi a istoriei.Sa traiti in zarva d-le scandalagiu si sa dati socoteala ptr. toate jafurile pe care lea-ti comis(flota, mihaileanu,Euroconstruct,alro)

Adauga un comentariu

*