Primarul din Nicolae Balcescu si-a pus consilierii in cap

Intre primarul comunei Nicolae Balcescu, Stefan Tancau, viceprimarul Ioan Jitaru si consilierii locali s-a iscat un adevarat razboi. Primarul le-a imputat acestora o amenda de o suta de milioane de lei care trebuie platita catre Directia Apelor „Siret”, dupa ce incercase cu viceprimarul, insa fusese invins in instanta! Consilierii locali au decis, pritr-o hotarare de Consiliu Local, peste capul primarului, sa angajeze un jurist care sa-i apere in instanta!

Mai intai a fost.. oul, sau amenda. Consiliul Local al comunei Nicolae Balcescu l-a chemat in judecata pe viceprimarul Ioan Jitaru, solicitand instantei ca, prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna transferarea amenzii contraventionale aplicate de Directia Apelor Siret, din sarcina Consiliului Local in sarcina viceprimarului. Directia Apelor „Siret” a stabilit, prin doua procese verbale de constatare, anumite masuri in sarcina CL, masurti ce trebuiau duse la indeplinire de primarul comunei, Stefan Tancau.

primar.JPGPrimarul a delegat viceprimarului, luand de baza Legea 215, ducerea la indeplinre a acestei masuri, insa n-a adus la cunostinta CL si rezultatele controalelor efectuate de Directia Apelor „Siret”. Ioan Jitaru a replicat si a spus ca „potrivit OG 2/2001, CL avea posibilitatea contestarii procesului verbal de contraventie in termenul legal si nu sa solicite transferarea amenzii in sarcina mea”. Intrucat masurile stabilite de Directia Apelor „Siret” n-au fost duse la indeplinire de nimeni, CL al comunei Nicolae Balcescu a fost amendat cu 10.000 lei . CL nu a formulat plangere si nici nu a achitat amenda, pentru ca nu stia de ea!

Legea 215/2001 stabileste insa ca „primarii, viceprimarii, consilierii…raspund dupa caz, administrativ sau penal, pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin, in conditiile legii” Cata vreme CL nu a formulat plangere impotriva procesului verbal de contraventie prin care sa arate ca masurile a caror nerespectare a atras amendarea nu au fost stabilite in sarcina sa, instanta a apreciat ca raspunderea civila a viceprimarului nu se poate angaja fara producerea prejudiciului, pentru ca nu se poate vorbi de un prejudiciu in conditiile in care amenda nu a fost platita, si drept urmare a respins actiunea CL al comunei Nicolae Balcescu.

Alesii nu se lasa

Dupa esecul actiunii impotriva viceprimarului Ioan Jiraru, Stefan Tancau, primarul comunei Nicolae Balcescu, a sarit la gatul consilierilor locali si a incercat sa-i puna pe acestia sa achite amenda de 100 milioane lei, printr-o hotarare judecatoreasca. In acest fel, fiecare consilier trebuie sa plateasca in juir de zece milioane lei pentru o neglijentta a alesului obstei!

„Nu ni s-a adus la cunostinta despre niciun fel amenda, sau masura luata de Directia Apelor. Mai mult, nu a fost facuta nicio propunere de alocare in bugetul pentru 2006 a vreunei sume pentru remedierea neregulior constatate de Directia Apelor Siret. Atunci de ce sa fim noi amendati?”, spun intr-un glas consilierii.

„Am facut peste opt referate catre primar pentru a aloca bani sa remediem lipsurile. Referatele sunt inregistrate. In nicio sedinta de CL nu s-a discutat acest lucru”, ii sustine si viceprimarul Ioan Jitaru pe consilierii locali.

Intrebat despre felul in care comenteaza aceasta actiune a primarului, Ioan Jitaru ne-a declarat: „Comentez numai activitatea oamenilor, nu si a neoamenilor!” Asadar, primarul Stefan Tancau se afla in razboi cu toata lumea, incepand cu viceprimarul si terminand cu consilierii locali care si-au „tras”, peste capul lui, avocat. A doua zi de Paste, liberalul Tancau l-a chemat in ajutor si pe seful sau de partid, Romeo Stavarache, sa-l ajute, convocand un fel de adunare populara!

Nicolae TURCU

Comentarii

  1. epaminonda baltazar ionescu sascut a zis:

    PAI DA …..TREBUIA CERUTA PAREREA STABORULUI
    CA ASA-I IN COMUNITATEA…….POLITICIANISTA.
    DE CE IL CHINUIESC ASTIA PE RROMEL EU N-AM
    SA INTELEG NICIODATA,N-ARE EL UN INTREG
    MUNICIPIU DE NU-I MA DA DE CAPAT MAI VIN
    SI BAIETII ASTIA DE LA UDMR CU CHESTIILE LOR.

Adauga un comentariu

*