Neamţ: Pericol de avalanşe în Masivul Ceahlău

Salvamontiştii din Masivul Ceahlău au emis, vineri, o avertizare de pericol de avalanşe pe majoritatea traseelor turistice, doar două dintre acestea fiind deschise pentru cei care doresc să ajungă la cabanele Fântânele sau Dochia, transmite corespondentul ROMPRES.

Conform informaţiilor furnizate de şeful Serviciului Salvamont, Raul Papalicef, pericolul producerii de avalanşe este de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci, ultima fiind cea mai periculoasă.

‘Åžtim că vor veni foarte mulÅ£i turiÅŸti care doresc să petreacă sărbătorile de PaÅŸti pe munte ÅŸi de aceea am luat măsuri speciale, de monitorizare permanentă a celor două trasee rămase deschise. ÃŽi avertizăm să nu recurgă la bravade pentru că pericolul avalanÅŸelor este real’, a declarat, pentru ROMPRES, Raul Papalicef.

Cele două trasee deschise iubitorilor muntelui sunt de la Izvorul Muntelui, prin Lutu Roşu, Detunatele, cabana Dochia, şi din staţiunea Durău pe la cabana Fântânele, Piatra Lată şi cabana Dochia.

Traseele închise au porţiuni expuse la avalanşe, peste cota 1.400 fiind zone cu zăpadă de peste un metru şi jumătate, cum este în zonele Panaghia, Clăile lui Miron sau Poiana Maicilor.

Salvamontiştii îi avertizează pe turişti că trebuie să aibă o îmbrăcăminte adecvată pentru această vreme, iar la plecarea de la poalele Ceahlăului să anunţe la cabane unde merg şi care este traseul abordat.

Adauga un comentariu

*