Cei 15 britanici eliberaţi de Iran se ocupau şi cu spionajul

Comandantul celor 15, căpitanul Chris Air, declarase într-un interviu, cu cinci zile înainte de a fi capturat de către iranieni, că misiunea lor include şi strângerea de informaţii despre activităţile iranienilor în zonă, a anunţat vineri postul BBC.

Interviul fusese realizat de corespondentul postului Sky News chiar în timpul unei misiuni de patrulare, însă nu a fost făcut public până acum pentru a nu le da un motiv iranienilor să-i judece pe captivi.

Britanicii opreau bărcile de pescuit în principal pentru a preveni contrabanda cu arme şi a-i depista pe eventualii terorişti. „În al doilea rând, e pentru a strânge informaţii. Dacă au orice fel de informaţie, ei fiind zile în şir pe mare, pot să ne-o comunice şi nouă”, a declarat Chris Air jurnalistului.

„Indiferent dacă este vorba despre piraterie sau orice fel de activitate iraniană în zonă. Evident, ne aflăm chiar în zona de delimitare [a frontierei] cu Iranul.” „E un lucru util să strângi informaţii despre iranieni”, concluziona căpitanul britanic.

Des Browne, ministrul britanic al apărării, a declarat ulterior pentru Sky News că strângerea de informaţii este o activitate uzuală în orice operaţiune militară modernă. Acesta consideră că mandatul ONU sub care militarii britanici se află în Irak le permite „să strângă informaţii despre mediul în care lucrează”.

Amos News

Adauga un comentariu

*