Reducerea costurilor birocraţiei cu 1 la sută ar aduce Romaniei economii de peste un miliard de euro

Reducerea costurilor birocraţiei cu 1 la sută ar aduce României economii de peste un miliard de euro, a declarat, marţi, preşedintele Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI), Cătălin Marinescu, la Forumul Român de e-Guvernare, desfăşurat la Palatul Parlamentului.

Acesta a precizat că la nivelul celor 27 de ţări membre ale UE se estimează că birocraţia înregistrează o rată de 4 la sută din PIB, adică în jur de 410 miliarde euro.

Principale obiective ale UE în acest domeniu, care trebuie atinse şi de România, sunt legate de eficientizarea administraţiei, de accesul uşor al cetăţenilor la instrumente de guvernare electronică şi nu în ultimul rând de scăderea costurilor birocraţiei. Acest ultim obiectiv poate fi atins dacă până în 2010, la nivelul UE, 50 la sută din achiziţiile publice vor avea loc prin intermediul unui sistem informatic.

‘Dacă în România am aplica obiectivele UE referitoare la achiziÅ£iile publice numai într-un procent de 10 la sută am înregistra economii de peste 750 milioane euro/an’, a mai spus Marinescu. PreÅŸedintele IGCTI a mai oferit ÅŸi exemplul Danemarcei, care prin introducerea facturării electronice, a înregistrat economii de 100 milioane euro pe an.

Piaţa achiziţiilor publice din ţările membre ale UE se ridică anual la o valoare de 1.500 miliarde euro, ceea ce reprezintă 16 la sută din produsul intern brut al UE.

‘Inclusiv fondatorul Microsoft, Bill Gates, a recunsocut că România este un lider în proiectele de guvernare electronică, acestea fiind, extraordinare pentru că sunt generatoare de eficienţă ÅŸi transparenţă’, a menÅ£ionat Cătălin Marinescu.

Unul dintre principalele proiecte de guvernare electronică administate de IGCTI – Sistemul electronic de achiziÅ£ii publice – eLicitatie – a reuÅŸit de la lansarea noii versiuni în 2007 să atingă la ora actuală un număr 4.500 de autorităţi contractante în sitem faţă de numai o mie
în 2006, şi peste 5000 de firme faţă de aproape o mie la finele anului trecut.

Potrivit lui Marinescu, eLicitatie şi Sistemul Electronic Naţional (SEN) www.e-guvernare.ro sunt două aplicaţii importante, apreciate şi premiate la nivel internaţional.

IGCTI va continua, în 2007, extinderea portalului de e-guvernare cu o platformă de comunicare pentru diaspora românescă, urmând să fie disponibilă până la finele acestui an.

,,IntenÅ£ionăm să fie nu numai un portal de informaÅ£ii ÅŸi comunicare pentru românii care muncesc în afară ci ÅŸi unul de servicii pentru acestea’, a mai spus preÅŸedintele IGCTI.

Proiectul se va dezvolta pe infrastructură hardware a SEN, astfel încât, într-o fază ulterioară, românii din străinătate să beneficieze de aceleaşi servicii pe care le au cei din ţară.

Între serviciile de care românii din diaspora ar putea beneficia se numără prelungirea vizelor, plata taxelor şi a impozitelor în ţară. Un alt proiect care se va derula în acest an şi va asigura continuarea serviciilor de e-guvernare este Centrul de recuperare la dezastre.ROMPRES

Adauga un comentariu

*