Gradatia de merit, prilej de bataie de joc in invatamintul bacauan

La tara sau la oras, munca profesorului este la fel de grea. Cine vrea, isi face datoria indiferent de mediul in care preda, cine nu, nu isi face datoria nicaieri. Cine isi face datoria, ii place profesia, nu si rasplata ei. Sentinta e definitiva: leafa de profesor made in Romania este si va ramane mizerabila.

Asa se explica articolele de pe net…

…gen sfaturi de sanatate si tehnici de relaxare pentru ca profesorii sa poata depasi problemele cu care se confrunta. Spre exemplu, se recomanda dascalilor nemultumiti de salariu sa profite de cat mai mult soare: “sa iasa in parc, la o plimbare”, ca ajuta.

Pentru ca “neajunsurile sa nu se transforme in dezinteres fata de profesie, in apatie, tristete, chiar depresie”, se recomanda sa isi tina mintea ocupata cu ceva: “sa citeasca o carte, sa aiba activitati de relaxare, lucruri pe care le pot face si cu bani putini”. Prin urmare, vedeti-va de treaba, nu mai umblati dupa bani.

Cum o fac spre exemplu cei dornici de gradatii de merit. Cine a ajuns in aceasta faza, se poate gandi sa mearga de urgenta la un shrink. Ei fac parte din categoria celor care nu accepta lucrurile asa cum sunt si incearca sa le schimbe de parca ar fi Dumnezeu.

Sila cu S mare

In Bacau sunt 364 astfel de cazuri, respectiv 364 de dosare depuse pentru gradatia de merit. Dintre acestea, doar 181 se vor rasfata cu cei 20% adaugati lunar, timp de patru ani, la salariul de baza. Restul, mai multa miscare (plimbari, sport).

Viata merge inainte. Trageti invataminte din aceasta experienta si promiteti-va ca nu veti mai trece niciodata prin ce ati trecut. Cum isi promitea zilele acesta un profesor respins, in timp ce citea listele cu admisii la gradatii: “N-am sa mai depun in viata mea gradatie de merit ! Mi-e sila cu S mare! Isi impart gradatiile ei intre ei sau impart pe baza de sacosa, altfel nu poti explicit ca au punctaj mare atatia inspectori, sindicalisti, directori din partide cu ei, toti la gramada.

Sa se faca criterii pentru fiecare nivel de invatamant, pentru ca gimnaziul n-are nicio sansa in fata liceului, ruralul fata de urban, profesorii fata de inspectori, directorii din rural fata de cei din urban etc”. Pentru o suma de mizerie, profesorii ajung de dau vina unii pe altii (“ca la oras le iese un punctaj mai mare la nivel de olimpici! iar directorul la tara este moasa scolii, e si contabil si administrator si portar care ridica steagul cand e ziua tarii”), dar asta nu inseamna ca se rezolva problema.

Legea, saracuta

gradatii.jpgOvidiu Cojocaru, inspector scolar general, e de parere ca este periculos sa punem ruralul cu orasul in balanta, pe nimeni n-a interesat asa ceva la selectia dosarelor, grila este grila, punctajul e punctaj: „De ce nimeni n-a venit sa spuna, inainte de concurs, ca fisa il dezavantajeaza. Doar dupa razboi se arata multi viteji”.

Totodata, recunoaste ca nu poate spune ca “este cea mai buna metodologie. Sa fim cinstiti, nicio lege nu este 100% buna. Dar daca o lege e proasta, eu nu o respect pentru ca e proasta? In gandul meu, zic eu ce zic, dar o respect proasta asa cum e”.

Asadar, domnilor profesori, nu mai visati atata la legalitate in invatamant. Mai cititi o carte, mai o activitate de relaxare si consolati-va ca invatamantul nu este cu nimic mai bun decat tara privita ca intreg.

Aida PULPAN

Comentarii

  1. cetatean a zis:

    Domnilor gradatia de merit se da ca peste tot, nu pe munca, pe nemunca, ce sa facem daca domnul a hazarazit pe unii sa traiasca aratand cu degetul o viata si sa traiasca pe munca altora, au gura mare, cu caratul, cu turnatul, cu iesitul in fata ca paduchele, asumandu – si toate meritele.Nu ma rog decat acum in postul pastelui bunul Dumnezeu sa le arate acestor oameni care impart aceste gradatii numai dupu bunul plac sa sufere la fel ca acei care au muncit cinstit, muncesc in continuarie si nu pot aspira la asa ceva. Numai si numai atunci cand vor fi pedesiti pe masura se vor intorce cu fata catre acesti oameni.Poate atunci cand Dumnezeu le vor lua tot ce au adunat in acest mod, sau ce au mai sfant pe aceasta lume vor gandi, dar va fi tarziu.

  2. sunt niste ASINI numai dupa ciubuc umbla nimic nu mai este corect ar trebui si ei sa umble la fel dupa ce iti cer atatea activitati nici macar bunul simt de a ti le nota , in concluzie acele dosare depuse nici nu sunt rasfoite (dar citite ) ei au deja listele facute dar isi bat joc de ceilalti semeni

Adauga un comentariu

*