Inflatia scazuta convinge BNR sa reduca dobanda de politica monetara de la 8% la 7,5% pe an

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis luni, 26 martie, reducerea ratei de dobanda de politica monetara de la 8% pe an la 7,5%, se arata intr-un comunicat remis redactiei HotNews.ro. De asemenea, BNR a decis si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Este a doua coborare consecutiva a dobanzii de politica monetara, dupa scaderea din 9 februarie, de la 8,75% la 8% pe an.

Motivatia principala a reducerii dobanzii este tendinta de continuare a scaderii inflatiei. Mai exact, o scadere a inflatiei peste asteptari.

Inflatie sub asteptari

Potrivit datelor statistice, rata anuala a inflatiei s-a redus mai rapid decat se anticipa, fiind de 3,81 la suta in luna februarie comparativ cu 4,01 la suta in luna precedenta, 4,87 la suta in decembrie 2006 si 8,49 la suta in februarie 2006. Rata medie anuala a inflatiei a coborat, de asemenea, la 5,8 la suta in februarie de la 6,56 la suta in decembrie 2006 si 9,0 la suta in februarie 2006.

Evaluarile statistice indica o consolidare a procesului de dezinflatie care este previzionata a se reflecta in reducerea ratei medii anuale a inflatiei pana la nivelul de 5 la suta in perioada imediat urmatoare.
De asemenea, decizia BNR se sprijina si pe faptul ca s-a majorat volumul investitiilor straine si ca s-a mai domolit consumul. Acesti factori au dus cresterea economica la un nivel ridicat

Adauga un comentariu

*