Berlinul – simbolul unificării europene

Berlinul, oraşul care timp de decenii a fost simbolul diviziunii, a devenit duminică simbolul reunificării Europei.

Şefii de stat şi de guverne ale celor 27 de state membre UE s-au reunit, la Muzeul German de Istorie din Berlin, pentru a sărbători împlinirea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, documentul constitutiv al Comunităţii Europene.

PreÅŸedintele Traian Băsescu ÅŸi soÅ£ia sa Maria au fost întâmpinaÅ£i de cancelarul german Angela Merkel, în calitate de gazdă ÅŸi de preÅŸedinte în exerciÅ£iu al Consiliului Uniunii Europene, ÅŸi de soÅ£ul acesteia. De altfel, aproape toÅ£i ÅŸefii de stat au venit însoÅ£iÅ£i de soÅ£ii, la fel oficialii europeni – preÅŸedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, secretarul general al Consiliului UE ÅŸi înalt reprezentant pentru Politica Comună Externă ÅŸi de Securitate, Javier Solana.

Ceremonia aniversară a fost deschisă de cancelarul german, Angela Merkel, preşedinte al Consiliului UE în prima jumătate a a acestui an.

ÃŽn prezenÅ£a liderilor europeni, cancelarul german, Angela Merkel, preÅŸedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ÅŸi preÅŸedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, au semnat „DeclaraÅ£ia de la Berlin” care marchează 50 de ani de integrare europeană, trece în revistă realizările Uniunii Europene, punând accentul pe pacea ÅŸi stabilitatea durabile de pe continentul nostru, ÅŸi anticipează evoluÅ£iile pentru următorii 50 de ani.

Textul Declaraţiei a fost negociat de preşedinţia germană a UE cu cancelariile celor 27 de state membre.

Potrivit DeclaraÅ£iei de la Berlin, „Uniunea Europeană va avea în continuare ca fundament deschiderea ÅŸi dorinÅ£a membrilor săi de a consolida dezvoltarea internă a Uniunii. UE va continua să promoveze democraÅ£ia, stabilitatea ÅŸi prosperitatea dincolo de graniÅ£ele sale”.

„Odată cu unificarea europeană, un vis al generaÅ£iilor trecute a devenit realitate. Istoria noastră ne aminteÅŸte că trebuie să protejăm această unificare pentru binele generaÅ£iilor viitoare. ÃŽn acest sens, trebuie să reînnoim mereu forma politică a Europei pentru a Å£ine pasul cu vremurile. De aceea, astăzi, la 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma, suntem uniÅ£i în scopul nostru de a aÅŸeza Uniunea Europeană pe noi baze comune înainte de alegerile parlamentare europene din 2009. Pentru că avem certitudinea că Europa este viitorul nostru comun”, se arată în textul DeclaraÅ£iei de la Berlin.

Liderii europeni se angajează să combată împreună terorismul, crima organizată şi imigraţia ilegală, să apere libertăţile
cetăţenilor ÅŸi drepturile lor civile. „Nu trebuie să mai dăm niciodată vreo ÅŸansă rasismului ÅŸi xenofobiei. SusÅ£inem rezolvarea paÅŸnică a conflictelor în lume ÅŸi necesitatea de a nu permite ca oamenii să cadă victime războiului, terorismului ÅŸi violenÅ£ei”.

Ceremonia a debutat cu Uvertura „Făpturile lui Prometeu” de Ludwig van Beethoven ÅŸi s-a încheiat cu celebrul imn al Uniunii Europene – „Oda bucuriei”.

Şefii de state şi de guverne au plecat apoi spre Poarta Brandemburg unde a fost făcută şi fotografia de familie, într-un loc plin de semnificaţii pentru estul şi vestul Europei.

Manifestări aniversare vor avea loc, de altfel, în tot acest an, pe întreg teritoriul Europei.

Logoul sărbătorii a 50 de ani de la crearea UE este „ÃŽmpreună din 1957” ÅŸi va fi utilizat de toate instituÅ£iile Uniunii în timpul festivităţilor, manifestărilor ÅŸi în publicaÅ£iile dedicate acestei aniversări. Logoul creat pentru a 50-a aniversare a UE reprezintă, într-o formă grafică, vocea tuturor europenilor, în special a noilor generaÅ£ii. AceÅŸti europeni doresc pace, stabilitate ÅŸi prosperitate, fără ca pentru aceasta să renunÅ£e la dreptul lor la individualitate ÅŸi diversitate.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*