Bacaul, pe lista judetelor afectate de inundatii

Ploile abundente, furtunile violente si chiar ninsorile care au cazut in ultimele 24 de ore au afectat 38 de localitati din 10 judete. In Bacau, Trotusul a distrus trei poduri provizorii in comuna Agas, iar 120 de familii sunt izolate de restul comunei.

Anuntul a fost facut, sambata dupa-amiaza, de catre secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre.

El a precizat -potrivit televiziunilor romanesti de stiri – ca au fost inundate 150 de case, din care cinci sunt in pericol de prabusire, si 800 de hectare de teren agricol. Au fost afectati 21 de kilometri de drumuri judetene, precum o portiune din Drumul National 7A, in zona Voineasa.

Alimentarea cu energie electrica a fost afectata in 261 de localitati, fiind avariate 978 de posturi si peste 500 de linii electrice.

In cursul diminetii, a fost ridicat codul rosu pentru judetele Brasov, Buzau, Covasna si Prahova, fiind inlocuit cu codul portocaliu.

In Caras Severin, zeci de gospodarii si hectare de teren au fost inundate. La Baile Herculane, apa a patruns in mai multe case, iar 15 persoane au fost evacuate. Localitatea Mehadia a ramas fara energie electrica, iar un drum comunal la Sipotul Nou este blocat pe o distanta de 100 de metri de aluviuni.

Si in Vrancea, 6 sate au ramas izolate deoarece pe drumurile catre ele nu se mai poate circula. Raurile Putna si Milcov au depasit deja cota de inundatie in punctele Mircesti, Colacul si Milcovul si se apropie de cea de pericol. 20 de curti si anexe gospodaresti au fost inundate in cursul noptii in localitatile Mircestii Vechi si Milcovul.

Au fost semnalate si caderi de pietre in zonele Reghiu si Lepsa, transmite Radio Romania Actualitati.

Si judetul Buzau este afectat de inundatii. Peste 150 de oameni sunt izolati in comuna Sita Buzaului, dupa ploile torentiale din ultimele 24 de ore. Potrivit Realitatea TV, autoritatile au pazit toata noaptea ulitele din satul Bobocea, cel mai grav afectat de precipitatii.

Si traficul a fost dat peste cap. Soferii prinsi pe DN 10 de apele iesite din matca, au fost nevoiti sa inopteze la pensiunile din zona.

In Bistrita Nasaud, 19 localitati au ramas fara curent electric, din cauza vantului puternic, care a suflat cu peste 100 de kilometri pe ora.

In Brasov, nivelul apelor din lacul de acumulare de la Tarlung din judetul Brasov a trecut peste cota de avarie cu un metru si jumatate. Autoritatile au decis golirea barajului. Masura a fost luata in regim de urgenta si este o premiera in ultimii 30 de ani.

Specialistii de la Apele Romane avertizeaza ca varful de viitura cauzat de precipitatii se va inregistra intre localitatile Cosereni si Adancata, din judetul Ialomita.

Tot sambata, premierul Calin Popescu Tariceanu a discutat cu sefii principalelor institutii cu atributii in prevenirea inundatiilor. Potrivit unui comunicat dat publicitatii, primul ministru le-a cerut acestora sa intervina eficient pentru diminuarea efectele viiturii produse in urma ploilor masive cazute in ultima perioada, in mai multe zone din tara.

Adauga un comentariu

*