Szent-Ivany: Impresia bună făcută de România în UE înainte de integrare s-a schimbat

Autorităţile de la BucureÅŸti au avut o imagine foarte bună în UE înainte de aderare, însă „lupta înverÅŸunată” dintre preÅŸedinte ÅŸi premier a făcut ca situaÅ£ia să se schimbe, a declarat pentru NewsIn eurodeputatul ungar Istvan Szent-Ivany.

„Autorităţile române au avut o imagine bună, dar situaÅ£ia s-a schimbat. Nu vreau să fiu nepoliticos, de fapt, nu reputaÅ£ia Guvernului este rea, ci situaÅ£ia din România nu arată bine deloc. Cred că nu e bună pentru Å£ară această luptă încrâncenată între preÅŸedinte ÅŸi primul-ministru. Ar trebui să ajungă la un compromis, în interesul ţării”, a spus liberalul ungur într-un interviu pentru NewsIn.

Compromisul ar fi trebuit găsit ÅŸi în privinÅ£a datei alegerilor pentru Parlamentul European, a căror amânare până în toamnă a fost catalogată de Szent-Ivany drept „o decizie îndoielnică”. România are nevoie de eurodeputaÅ£i dedicaÅ£i în totalitate Parlamentului European, „parlamentari reali, legitimaÅ£i prin votul cetăţenilor, care să se ocupe de problemele europene, nu ÅŸi de cele interne ÅŸi care să reprezinte România în străinătate”, este opinia parlamentarului ungur.

„Este întotdeauna problematic atunci când trebuie să îţi încalci promisiunile ÅŸi apoi trebuie să explici de ce ai făcut-o. Nu poÅ£i găsi o explicaÅ£ie uÅŸoară sau nobilă”, a spus Szent-Ivany, făcând trimitere la anunÅ£ul iniÅ£ial făcut de România că va organiza alegerile pentru Parlamentul European în 13 mai. Liberalul a subliniat că ar fi fost bine ca alegerile pentru PE să aibă loc cât mai repede posibil. „E adevărat România le poate organiza până la sfrÅŸitul anului. Sper că vor fi organizate în acest an”, a adăugat el râzând.

Văzută din instituÅ£iile europene, situaÅ£ia din România nu arată prea promiţător, a mai spus eurodeputatul, făcând precizarea că „UE nu ne poate proteja împotriva noastră înÅŸine”.

„ÃŽn Ungaria, în România, problemele interne nu le rezolvă UE ÅŸi nici nu trebuie să o facă. Noi trebuie să le rezolvăm. Uniunea ne oferă sprijin, dar nu soluÅ£ii”, crede Szent-Ivany.

ÃŽn ciuda crizei politice din România, percepută la Bruxelles, liberalul ungur crede că aceasta încă nu a devenit o problemă extrem de serioasă în faÅ£a europenilor. „E important însă cât va dura. Dacă nu încetează, pe termen lung acest conflict între premier ÅŸi preÅŸedinte va crea probleme serioase. Dacă se găseÅŸte un compromis care să stabilizeze Å£ara, situaÅ£ia nu e prejudiciată”, a mai spus europarlamentarul.

El a dat exemplul propriei ţări, văzută până la algererile din primăvara anului trecut drept cea mai stabilă din centrul ÅŸi estul Uniunii Europene. „Era Å£ara în care un guvern se schimba odată cu alegerile următoare, avea alternanÅ£e la putere, dar nu existau partide extremiste, situaÅ£ia politică era una calmă ÅŸi previzibilă. ÃŽntreg sistemul era foarte stabil”, a spus Ivany, adăugând că din toamnă, când au început demonstraÅ£iile împotriva guvernului condus de Ferenc Gyurcsany, situaÅ£ia s-a schimbat. Imaginea Ungariei în Europa ÅŸi prestigiul acesteia au fost afectate, a subliniat parlamentarul ungur.

„Acum, dacă citeÅŸti presa internaÅ£ională, toÅ£i sunt foarte precauÅ£i în ceea ce ne priveÅŸte. SituaÅ£ia este volatilă ÅŸi nu ÅŸtim cum să ieÅŸim din ea. RecunoaÅŸtem că prestigiul ţării a avut de suferit. DecidenÅ£ii politici europeni, eurodeputaÅ£ii ne opresc pe holuri ÅŸi ne întreabă despre situaÅ£ia din Ungaria, ceea e nu se întâmpla până acum”, a mai spus Ivany, membru al Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ, partid liberal aflat în coaliÅ£ia de la putere).

Chiar dacă Uniunea Europenă nu sancÅ£ionează direct în statele membre, liberalul ungur a spus că au existat niÅŸte semnale extrem de clare că situaÅ£ia de la Budapesta trebuie să se schimbe. „Programul de convergenţă prezentat Comisiei Europene a fost respins de trei ori: de două ori categoric, a treia oară s-au cerut niÅŸte completări. Suntem foarte aproape de ceea ce UE consideră că este o sancÅ£iune sau o pedeapsă. Este un semnal puternic pentru Å£ară ÅŸi, în aceeaÅŸi măsură, pentru investitorii străini ÅŸi instituÅ£ile financiare internaÅ£ionale, care îşi spun: Å£ara asta are probleme, se întâmplă ceva rău acolo”, a explicat Szent-Ivany, atrăgând atenÅ£ia că astfel de semnale trebuie bine înÅ£elese ÅŸi în România.

Există o limită – este de părere eurodeputatul ALDE – în instabilitatea internă acceptată de UE. Ungaria a fost foarte aproape de această limită ÅŸi dacă situaÅ£ia politică de la Budapesta – începută în urmă cu mai bine de jumătate de an – nu se va stabiliza, „Å£ara va fi calificată drept volatilă ÅŸi care nu inspiră încredere”.

„Deocamdată, în termeni economici, nu am simÅ£it efectele crizei interne, dar cred că păşim pe o gheaţă foarte subÅ£ire”, a conchis parlamentarul ungur.

Istvan Szent-Ivany a avut în trecut opinii critice la adresa României. El a fost sceptic cu privire la pregătirea României pentru a adera la Uniunea Europeană, dar şi referitoare la încălcarea, în opinia sa, a drepturilor minorităţilor, în spceial ale celei maghiare.

NewsIn

Adauga un comentariu

*