Deputaţii simplifică în grabă procedura de demitere a preşedintelui

Deputaţii PNL, PSD, PC şi UDMR au decis, miercuri, că numai la referendumul pentru demiterea preşedintelui nu mai este nevoie de prezenţa a jumătate plus unu din totalul alegătorilor, iar acesta poate fi demis dacă în acest sens se pronunţă jumătate plus unu dintre cei care s-au prezentat la urne.

Deputaţii au adoptat, în şedinţa de plen, pe articole, noile modificări trecute de Comisia juridică doar cu o zi înainte, prin care preşedintele poate fi demis cu votul majorităţii cetăţenilor care se prezintă la urne. Deputaţii jurişti amendaseră, practic, legea referndumului care fusese atacată la Curtea Constituţională şi au urmat recomandările Curţii Constituţionale, astfel că nu s-au mai referit doar la preşedintele ales în al doilea tur de scrutin, ci la toate categoriile.

Democraţii au reclamat însă diferenţe între raportul distribuit în plen şi varianta pe care o citise preşedintele de şedinţă, social-democratul Eugen Nicolicea, la articolul legat de demiterea şefului statului cu majoritate simplă, astfel că textul a fost retrimis la comisie, care a primit termen să se pronunţe până la ora 12, 30.

PD, prin viceliderul Valeriu Tabără, a cerut ca o nouă ÅŸedinţă a comisiei să se desfăşore după ÅŸedinÅ£a de plen, pentru că modificări atât de sensibile nu pot fi dezbătute „pe picior”. „Åži aÅŸa ne jucăm cu acestă lege”, a protestat Tabără. La insistenÅ£ele UDMR ÅŸi PSD, validată prin votul tuturor deputaÅ£ilor, mai puÅ£in cei de la PD, deputaÅ£ii au decis să le dea celor din Comisia juridică câteva minute, în pauză dintre ÅŸedinţă ÅŸi votul final.

Singurii care s-au pronunÅ£at împotriva noii modificări a legii au fost democraÅ£ii. Ei au susÅ£inut, prin deputatul Augustin Zegrean, că ÅŸi noua variantă adoptată de Comisia juridică este neconstituÅ£ională, având în vedere că, în loc să pună în acord legea cu obiecÅ£iile CurÅ£ii, deputaÅ£iii juriÅŸti au introdus prevederi noi. „Textul adoptat de Comisia juridică este un amalgam al textelor deja declarate neconstituÅ£ionale”, a conchis Zegean.

În schimb, PSD, PNL şi PC au susţinut într-o voce că noile modificări nu fac altceva decât să pună legea în acord cu obiecţiile Curţii Constituţionale, obiecţii care, în opinia lor, cereau doar o procedură unitară de demitere a preşedintelui.

Deputatul PC Pantelimon Manta a susÅ£inut că, dacă s-ar fi păstrat regula prin care un referendum era declarat valid doar dacă participau jumătate plus unu din numărul cetăţenilor, s-ar fi desfiinÅ£at, practic, instituÅ£ia referendumului. El a declarat chiar că PD a sesizat pe bună dreptate Curtea în legătură cu faptul că forma anterioară a legii discrimina între preÅŸedinÅ£ii aleÅŸi din primul tur ÅŸi cei aleÅŸi din turul doi. „Acum avem o nouă normă unitară de demitere pentru toÅ£i”, a conchis el.

Åži deputatul PNL Gheorghe Gabor a lăudat decizia CurÅ£ii, care le-a lăsat „portiÅ£a” de a putea ajunge din nou la demiterea cu majoritate simplă a preÅŸedintelui. „Este evident că judecătorii CurÅ£ii trăiesc în aceeaÅŸi Å£ară ÅŸi percep realităţile”, a spus el.

ÃŽn ÅŸedinÅ£a comisiei, care a durat mai puÅ£in de o oră, deputaÅ£ii tuturor partidelor, mai puÅ£in cei ai PD, au stabilit că numai la referendumul pentru demiterea preÅŸedintelui nu mai este necesară prezenÅ£a a jumătate plus unu din numărul total al cetăţenilor înscriÅŸi pe liste. DeputaÅ£ii-juriÅŸti au stabilit, de fapt, că orice referendum este valid doar dacă vin peste 9 milioane de alegători la vot, dar cel pentru demiterea preÅŸdintelui ţării este validat indiferent de câtă lume ajunge în faÅ£a urnelor. DeputaÅ£ii au spus că se face derogare – numai la demiterea preÅŸedintelui – de la articolul cinci al legii, cel care stabileÅŸte prezenţă obligatorie pentru validarea unui astfel de scrutin a jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor.

ÃŽn baza deciziei CurÅ£ii ConstituÅ£ionale, membrii comisiei juridice au hotărât, marÅ£i, că, indiferent de turul de scrutin în care a fost ales ÅŸeful statului, acesta poate fi demis cu majoritate simplă, în cadrul referendumului. Deputatul PSD Florin Iordache a precizat pentru NewsIn că, în acest fel, parlamentarii au pus în acord textul legii cu recomandările CurÅ£ii, potrivit cărora este discriminatoriu să se facă distincÅ£ia între procedurile de demitere a preÅŸedintelui, în funcÅ£ie de turul de scrutin în care a fost ales. El spune că este perfect constituÅ£ional textul potrivit căruia preÅŸedintele – ales în primul sau al doilea tur, precum ÅŸi cel interimar – este demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dacă la referendum se prezintă minimum jumătate plus unu din numărul total de alegători.

Amendamentul a fost adoptat cu 13 voturi pentru şi doar 2 împotrivă, cei care s-au opus din nou fiind deputaţii PD Augustin Zegrean şi Daniel Buda. Zegrean a declarat şi el pentru NewsIn că formula la care s-a recurs în comisia juridică nu este în conformitate cu decizia magistraţilor şi, ca atare, PD va ataca din nou legea referendumului la Curtea Constituţională.

Modificarea legii referendumului a constituit una dintre principalele preocupări ale parlamentarilor, care, în paralel cu procedurile de suspendare a şefului statului, au căutat soluţii pentru simplificarea modalităţii de demitere a preşedintelui. Iniţial, pentru a evita unele obiecţii constituţionale, deputaţii stabiliseră să facă distincţia între preşedintele ales în primul tur de scrutin, care, potrivit legii fundamentale este ales cu majoritate de voturi din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale, şi cel ales în turul doi, cu majoritate simplă, cum este cazul lui Băsescu. Curtea a precizat însă că nu trebuie făcută distincţia între cele două proceduri.

Între timp, alţi zece parlamentari PNL, PSD şi PC au depus o nouă propunere legislativă de modificare a legii refrendumului, prin care este simplificată procedura demiterii şefului statului şi sunt reduse atribuţiile sale privind convocarea referendumului.

NewsIn

Adauga un comentariu

*