Lapte si miere in tara lui Romica Voda – Apa calda gratuit de la Stavarache

Dupa scandalul celor 230 de miliarde alocate de Consiliul Local pentru CET Bacau, suma reprezentind contravaloarea PT cedate Primariei, conducerea CET a invitat o parte dintre consilieri sa viziteze grupul cogenerator. Este vorba de o investitie de valoarea milioanelor de euro, bineinteles, din banii municipalitatii. Acest grup ar putea furniza energie electrica in Sistemul Energetic National, contrabalansand costul producerii apei calde. Subiect deloc nou, despre care s-a mai vorbit si in mandatul fostului Consiliu Local.

Ideea unei asemenea investitii dateaza chiar de pe vremea fostului director al CET, Romeo Apostol, insa nu a fost pusa in aplicare din cauza costurilor foarte mari si rentabilitatii relativ reduse, in conditiile in care mii de bacauani se debranseaza anual de la reteaua CET.

Randament economic zero

Ca teorie, grupul de cogenerare reprezinta solutia pentru energie termica mai ieftina. Ca practica, totul este un rateu economic. Am incercat sa aflam de la specialisti ce insemna o asemenea investitie la CET.

Toata lumea e de acord ca pentru parametri de eficienta ar trebui ca aproape toate locuintele din municipiu sa fie racordate la sistemul de termoficare al CET. In realitate, la aceasta ora numarul celor debransati este de peste 50 la suta din totalul locuintelor, bacauanii preferind centralele de apartament sau de bloc.

Tendinta debransarilor este in crestere, anual citeva mii de proprietari montindu-si centrale proprii. Randamentul economic este, din start, ratat. Explicatia conducerii CET despre energia electrica ce va fi livrata in Sistemul Energetic National este una pentru clasa a V-a, in conditiile in care, toata lumea stie ca cea mai ieftina energie electrica este produsa de Hidroelectrica, iar la Centrala Nucleara de la Cernavoda va fi pusa in functiune Unitatea 2.

Argumente care i-au determinat pe specialisti sa fie sceptici vizavi de grupul cogenerator de la CET.

Grupul de cogenerare, alta vaca de muls pentru firmele capusa

Analiza si explicatiile de mai sus conduc catre o concluzie limpede: grupul de cogenerare nu reprezinta decit o alta miscare pusa la cale de CET si Primarie pentru a da bani firmelor capusa apropiate intereselor primarului.

Mai ales ca, lucru care nu trebuie scapat din vedere, directorul de marketing de la CET este Marius Stanila, cumnatul primarului Stavarache. Pus in fata argumentelor privind esecul investitiei in grupul de cogenerare, directorul Vasile Drasusanu mizeaza pe ipoteza ca bacauanii debransati vor reveni in masa la sistemul de termoficare centralizat.

La fel de utopica este si ideea ca CET ar putea vinde energia electrica produsa pe Bursa, pretul acesteianeputind concura vreodata cu cel al energiei produsa de Hidroelectrica sau Centrala Atomica de la Cernavoda.

O mincuna „marca” Stavarache

Prezent si el la aceasta vizita, primarul Romeo Stavarache n-a ratat momentul lansarii unei noi promisiuni irelizabila petru bacauani: apa calda gratita pe timpul verii! Fara a pricepe prea mult din modul de functionare a grupului de cogenerare, de felul in care acesta poate da randament, Stavarache s-a grabit sa promita apa calda gratuita bacauanilor, moment surpins de reporteri si de camerele de filmat.

Sesizind grosolania promisiunii, consilierul local Adi Popescu (PD) a reactionat instantaneu: „Gratuite pot fi nu mai minciunile, domnule primar”.

Urmarind inregistrarea video se poate observa si reactia dezaprobatoare a directorului Dragusanu, caruia ii scapa involuntar o remarca : „o p…”.

Ba e gratis, ba-i cu bani

stava.jpgIn timpul vizitei facute de un grup de consilieri locali la grupul cogenerator de la CET, primarul Romeo Stavarache s-a trezit vorbind din nou fara acoperire si a promis, nici mai mult, nici mai putin, decat apa calda gratuita pentru toti bacauanii racordati la CET, pe toata durata verii.

Abordat ieri pe aceasta tema, la conferinta saptamanala de presa organizata la sediul Primariei, primarul Bacaului a dat-o cotita, raspunzand cu totul altceva: „Pana pe 31 iulie vom pune in functiune grupul de cogenrare, care va produce 24 MW/h energie termica si 14 MW/h energie electrica.

In noile conditii, nu numai ca va fi acoperit integral necesarul de apa calda al municipiului, dar costurile energiei termice vor fi acoperite in intregime prin vanzarea energiei electrice produsa de noul grup.

Costurile vor fi, deci, mult mai mici si vom face o reevaluare a acestora. In consecinta, bacauanii vor plati mult mai putin pentru apa calda”. Ce sa mai inteleaga bacauanii care ne suna la redactie sa ne intrebe din ce luna vor primi apa calda gratuit?

Noi ii sfatuim sa sune necontenit la „Alo, domnule primar „, pana cand pe Romeo Stavarache il vor trece toate caldurile. Cu pret redus!

Gabriel Vlase, PSD:
„Sa spuna public cind va materializa aceasta promisiune”

„Hm, o initiativa… buna, numai sa fie materializata. De fapt, chiar ii solicit public domnului Stavarache sa ne spuna cand va fi pus in practica acest proiect. Dupa aia mai vorbim!”


Angela Bogea, PRM:
„Romica a inceput campania electorala”

„Extraordinar!!! Ced ca e vorba de o alta inventie a „inventatorului” Stavarache si se refera la modul cum mai pot fi cheltuiti banii publici. Sau mai bine spus cum sa mai fie directionati spre niste buzunare. E limpede ca primarul a inceput campania electorala! Ce nu stie el e ca bacauanii s-au obisnuit cu promisiunile lui mincinoase.”

Laurian Lucas, consilier local:
„Pe Stavarache l-a luat valul”

„N-am comentarii. Nici nu stiu ce sa zic. Nu gasesc o explicatie matura la o declaratie de acest gen. Probabil ca l-a luat valul, nu mai e ancorat in realitatile administrative bacauane. Nici nu stiu daca a fost vreodata.”

Petrica Munteanu, PC:
„Este doar demagogie”

„Ce pot sa spun… Din punctul meu de vedere, este demagogie pura. Vin campaniile electorale si demagogia va atinge cote inimaginabile. Intr-adevar, grupul de cogenerare produce energie electrica, dar pretul acesteia va fi cat de cat mic doar prin vanzarea catre bacauani a produsului secundar, respectiv apa calda. Cine n-ar vrea sa dea bacauanilor apa calda gratuit?!. Daca ar fi asa, am mai cumpara vreo doua grupuri de cogenerare! Din pacate, este doar demagogie!”

Comentarii

  1. oarecineva pamfil a zis:

    DOMNU ZIARIST S-O LUAM CUM VREI DTA DAR IN ORDINE
    1-DIR.APOSTOL A PLECAT COTONOGIT POLITIC STII DE CINE.
    2-Chestia cu ROMMEL E SIMPLA:Daca el este si primar da si inventator/E clar nu?Ca text din
    fizica zicem asa:curentii eolieni dezvoltati
    de creerul uman sunt direct proportionali
    cu prostia omeneasca si invers proportionali
    cu legea in vigoare.
    sa ganditi bine.

  2. epaminonda baltazar ionescu sascut a zis:

    MAI,POZA CIA DI MAI SUS NU AIA ZICE,,BA E BA NU E’
    CRED CA FOTOGRAFUL L-A PRINS PE RROMI CHIRAT DE
    PROPRIUL PRAF.
    DEC: E PRAFUL DIN OCHI FROMOSILOR
    BAHTTO DELLO

Adauga un comentariu

*