O batrana din Ungureni a fost uitata de rude

Situatia Elisabetei O., de 75 de ani, din comuna Ungureni, pare disperata. Sta in pat, nu se poate misca, conditiile sunt mizerabile. Casa se poate darma oricand peste ea.

Din pacate, despre felul in care isi duce zilele, Primaria din comuna a aflat tarziu, mai precis de la sfarsitul lui decembrie 2006. Femeia a stat pana atunci in Bacau, la niste rude. Murind o sora de-a ei, a fost expediata la tara. Nu inainte insa de a fi dusa cu un taxi la Spitalul Judetean pentru a i se face analize in vederea obtinerii unui certificat de handicap.

La Spitalul Judetean s-a derulat primul episod dintr-o poveste trista. N-a fost primita pentru ca, probabil, nu erau locuri iar situatia in care se afla ea nu impunea o internare. Din acest motiv, Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti n-a reusit sa-i elibereze un certificat.

„Neexistand documente medicale, nu puteam sa-i eliberam certificatul”, spune Marilena Chelaru din cadrul Directiei de asistenta sociala Adulti Bacau. Ce au facut rudele batranei? Au expediat-o acasa, la Ungureni si au sesizat Directia ca n-a fost primita la Spital pentru analize. Si cu asta, basta!

Cine are parinti, pe pamant, nu in gand!

Acum, toata lumea se vaita ca batrana o duce rau, ca n-are cine s-o ingrijeasca. Daca ar fi avut certificat, poate ar fi avut si un insotitor care era obligat s-o ingrijeasca. Asa ca s-a apelat la vecini, la rude, dar nimeni nu s-a incumetat sa aiba grija de ea.

Nu se poate ridica, sta toata ziua in pat, isi face nevoile pe ea. Un nepot, ademenit cu doua milioane lei, a ingrijit-o, dar sporadic. Vecinii spun ca daca li se da prin testament casa sau pamantul, se ocupa de ea, daca nu, nu!.

„Noi am incercat tot ce ne-a stat in putinta sa gasim pe cineva care sa aiba grija de ea. Nimeni nu se ofera. E usor sa se acuze”, spune Mihaela Vrabie, jurist de meserie, dar pe post de referent cu atributii de asistent social in Primaria Ungureni.

„Nu este singurul caz, spune si Vasile Bibire, primarul comunei. Daca familia nu are grija de ea, e foarte greu”.

Si asa, situatia batranei a ramas ca-n tren, cu toata deplasarea masiva a reprezentantilor mass-media sau a Directiei de Asistenta Sociala Adulti. Apropo de deplasare, nimeni n-a venit, desi stia unde se merge, macar cu o paine, o cutie de conserve sau un suc in mana, sa-i dea batranei!
Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*