Oradea evaluată de agenţia internaţională Fitch Ratings

AgenÅ£ia internaÅ£ională Fitch Ratings a atribuit Municipiului Oradea un rating pe termen lung în monedă naÅ£ională ÅŸi valută ‘BBB minus’, iar pe termen scurt ‘F3’ ÅŸi a estimat o perspectivă stabilă a riscului financiar.

Ratingul pentru valută ÅŸi moneda locală pe termen lung ‘BBB minus’, descrie risc scăzut pentru investiÅ£ii ÅŸi o capacitate de rambursare a împrumuturilor satisfăcătoare, iar calificativul ‘F3’ arată capacitatea municipiului de a efectua la timp plăţi pe termen scurt, transmite corespondentul Amos News.

Calificativele de rating reflectă performanţa solidă de exploatare şi bunăstarea economiei locale, peste media naţională. Calificativele de rating reflectă deasemenea politica prudentă privind managementul datoriilor, limitarea riscului cursului valutar şi a riscurilor de refinanţare, precum şi datoria publică limitată, deşi cea din urmă va creşte, în vederea asigurării resurselor pentru finanţarea necesarului de investiţii în creştere.

Calificativele iau în considerare flexibilitatea financiară limitată a municipalităţii, comună tuturor oraşelor din România. Prognoza stabilă reflectă aşteptările agenţiei Fitch privind menţinerea unei performanţe bugetare solide, susţinută de creşterea economică locală si controlul cheltuielilor operaţionale.

Datorită solidei performanţe bugetare, ratele de acoperire a serviciului datoriei vor înregistra valori bune. Cu condiţia ca datoria publică contractata să crească conform previziunilor, o viitoare imbunătăţire a performanţei bugetare a municipiului va avea un efect pozitiv asupra ratingului, pe termen mediu.

„PerformanÅ£a bugetară a municipiului a fost solidă în perioada 2001-2005, rezultatul curent însumând un procent de 13% din veniturile curente ÅŸi acoperind de peste 3 ori serviciul datoriei înregistrat. Se aÅŸteaptă ca performanÅ£a bugetară a municipiului Oradea să rămână solidă în următorii trei ani”, a declarat primarul Oradiei, Petru Filip, la conferinÅ£a săptămânală de presă. Aceasta se datorează, potrivit sursei citate, unei economii locale dezvoltate ÅŸi dinamice, care susÅ£ine creÅŸterea veniturilor, având în vedere faptul că o parte substanÅ£iala din venituri sunt generate pe plan local – cotele defalcate din impozitul pe venitul local si taxele locale (care au reprezentat 41% din veniturile operaÅ£ionale în 2005). Bugetul oraÅŸului este caracterizat de o flexibilitate limitată a veniturilor ÅŸi cheltuielilor. Statul controlează baza de impozitare ÅŸi procentele de impozitare, stabilind limite pentru taxele locale. Din acest motiv, nivelul taxelor locale este ridicat, fiind singurele controlabile la nivel local, spre deosebire de cota defalcate din impozitul pe venit – care în pofida creÅŸterii procentului care revine localităţii unde a fost generat venitul (51% începând cu anul fiscal 2007, în creÅŸtere faţă de nivelul anterior de 47%) nu prezintă flexibilitate, fiind stabilită de către stat.

Flexibilitatea cheltuielilor este de asemenea limitată, datorită unor elemente de cheltuieli rigide – cheltuielile cu salariile personalului ÅŸi transferurile – care reprezintă o parte importantă din cheltuielile operaÅ£ionale (65% în 2005). Mai mult, statul controlează principalele cheltuieli – salariile personalului – ÅŸi stabileste standarde de calitate pentru serviciile publice.

Oradea are un plan de investiţii de capital important, pentru îmbunătăţirea infrastructurii si accesibilităţii, principalele proiecte fiind reţeaua de drumuri (inelul oraşului), utilităţi publice (alimentare cu apă/canal, sistem energetic) şi regenerare urbană.

Marile nevoi de investiÅ£ii în infrastructura ÅŸi investiÅ£iile în creÅŸtere pe care ÅŸi le-a propus conducerea oraÅŸului vor contribui la creÅŸterea rigidităţii bugetului. Având în vedere faptul că finanÅ£area celor mai multe proiecte va fi realizată prin accesarea de fonduri europene nerambursabile, transferuri de la bugetul statului sau prin companiile publice deÅ£inute de municipalitate, aceasta va limita contractarea de datorie publică nouă. Rata de acoperire a serviciului datoriei este solidă, cu o durată medie de rambursare a datoriei (calculată ca raport intre datoria de rambursat la sfârÅŸitul anului ÅŸi rezultatul curent al anului respectiv) de 1,3 ani – la sfârÅŸitul lui 2005, în scădere la sub un an – la sfârÅŸitul lui 2006, cu un nivel al datoriei estimate de 52,4 milioane lei.

Situat în nord-vestul României, Oradea este cel mai mare oraş şi capitala judeţului Bihor. Este al 10-lea oraş ca mărime din România, cu un număr de 207.000 locuitori. Are o poziţie comercială strategică, fiind poziţionat în apropierea graniţei cu Ungaria (la aprox. 10 km). PIB-ul pe locuitor este cu aproximativ 50% peste media ţării, reprezentând 50% din media inregistrată în UE 27 in 2004.

Adauga un comentariu

*