Polonia investeste sase miliarde de dolari pentru sporirea natalitatii

Polonia propune un nou proiect in vederea sporirii natalitatii. Guvernul de la Varsovia a anuntat ca va cheltui aproape sase miliarde de dolari in urmatorii sapte ani pentru a finanta un proiect care prevede prelungirea concediului de maternitate, prelungirea programului gradinitelor si reducerea impozitelor pentru familiile cu copii, relateaza BBC News.

Premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, isi propune sa lanseze un proiect extrem de costisitor prin care sa scuteasca de la plata taxelor femeile care nasc si au lucrat anterior. In plus, propunerea include majorarea concediului de maternitate de la 18 saptamani, cat este in prezent, la 26 de saptamani pana in anul 2014.

Kaczynski a mai propus o serie de ajutoare in cazul copiilor prescolari. Acesta a amintit ca Franta a initiat o politica pro-familie in urma cu 15 ani, iar acum are cea mai ridicata rata a fertilitatii din Uniunea Europeana.

Ministrul adjunct al muncii si afacerilor sociale, Joanna Kluzik Rostkowska, a spus cu ocazia lansarii noului program ca principala problema este discriminarea femeii la locul de munca. Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, 62% dintre femei se tem ca-si vor pierde slujba, in vaz ca raman gravide.

Proiectul ar urma sa aiba o valoare de 17 miliarde de zloti (5,6 miliarde dolari sau 4,5 miliarde euro) si se va intinde pana in anul 2014.

Potrivit datelor publicate in aceasta saptamana, Polonia are cea mai redusa rata a fertilitatii din Europal, respectiv de 1,22 copii pentru o femeie. Daca tendinta actuala continua, atunci, potrivit unor estimari, populatia tarii ar putea scadea cu patru milioane pana in 2030.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*