Noua lege a invatamantului: “Ne-am saturat din ’90 incoace de atatea experimente”

Trei proiecte recent lansate de Ministerul Educatiei starnesc nedumeriri si contestatii in lant. Cel mai controversat priveste noua lege a invatamantului. Pentru a dezbate cele trei proiecte, sindicatele din invatamantul preuniversitar au avut o prima intrunire la Bucuresti. Manole Chiriac, liderul S.L.I. Bacau, acuza Ministerul ca a lansat pe piata un proiect de lege insuficient argumentat.

Lista cu modificari

Proiectul prezinta modificari drastice in structura invamantului preuniversitar. Astfel, inainte de invatamantul prescolar, sistemul va cuprinde educatia timpurie (1-3 ani) ca prima treapta de educatie. Mai apoi, invatamantul prescolar (grupa mica, mijlocie, mare), invatamant primar (clasa pregatitoare si clasele I-V), invatamant secundar inferior (gimnaziu, clasele VI-IX), invatamant secundar superior (invatamant professional (clasele a X-a-XI/XII, invatamant liceal, clasele a X-a-XI/XII), invatamant tertiar non-universitar, care include invatamantul postliceal. Asadar, modificari puternice.

elevi.gifGrupa pregatitoare de la invatamantul devine clasa pregatitoare in invatamantul primar, deci va fi parte din cei 10 ani de studii obligatorii, varsta de scolarizare obligatorie scade la 6, clasa a V-a intra la invatamant primar, liceul va tine 3 ani (4 ani la f.f.), se vor elimina examenele de trecere de la gimnaziu la liceu, bacalaureatul se va sustine intr-o singura sesiune, fara taxa si lista continua.

Problema spatiilor si a rersursei umane

Toate bune si frumoase, este de parere liderul sindical, numai ca nicaieri in proiect nu se fac referiri la resursa umana sau unde, cat, in ce conditii si in ce locatii se vor “modifica modificarile”, desi legea se doreste a fi aplicata cat mai repede, si maine daca se poate, oricum, in de la 1 septembrie 2007 cel tarziu. Una din marile probleme ale scolii azi este legata de insuficienta spatiilor in intregul sistem. “Gradinitele de abia cuprind copiii care sunt acum. Legea spune ca in invatamantul prescolar grupele sunt formate din 15 copii, maxim 20 daca vrei performanta in educatie. Sistemul cuprinderii copiilor la gradinita in momentuld e fata este critic pentru ca nu avem spatii suficiente”, precizeaza Manole Chiriac. Cu o idee in acest sens vine inspectorul scolar general Ovidiu Cojocaru care spune ca Proiectul pentru Reforma Educatiei Timpurie (care se desfasoara din 2006 pana in 2011) include construirea a aproape 400 de gradinite noi la nivel national si reabilitarea a altora 340, respective dotarea cu materiale didactice a peste 13.800 gradinite. La nivelul judetului Bacau, precizeaza inspectorul, vor fi construite 8 gradinite noi, in special in mediul rural.

Nu sunt oameni

Daca problema spatiilor va fi cumva rezolvata, cu presiune financiara asupra sistemului, Manole Chiriac aduce in discutie o alta, anume ca pentru supravegherea specializata de la crese, unde se va aplica Educatia Timpurie, nu avem cadre pregatite pentru asa ceva. Lista contestatiilor continua la randul ei, concluzia fiind ca proiectul, la fel ca sistemul de invatamantul romanesc la ora actuala, nu are finalitati, este contraproductiv. Prin urmare, indezirabil, iar “toti din sistemul educativ ne-am saturat din ’90 incoace de atatea experimente”, spune Chiriac. Liderul sindical anunta ca zilele urmatoare se va face o baza de date cu opini preluate din tara, care vor fi transmise la MEdC “pentru ca sa iasa o lege acceptabila, care sa nu strice si ce e bun acum in sistem”. In acest sens, Ovidiu Cojocaru anunta si o dezbatere generala, pe 2 martie, la nivel de judet.
Aida PULPAN

Comentarii

  1. dupa mine este cea mai proasta lege data vreodata .consider ca suntem specimene pe care isi pot face experimentele lor cred ca noi suntem „prosti”sau mai bine zis mai putini intelectuali ei bine nu! suntem mai destepti decat isi pot imagina.stim ce se intampla din fericire pentru noi si din dezamagire pentru ei

  2. cred ca fiecare ministru vrea sa faca cate o prostie,sa nu ramana mai prejos unul de celalalt

  3. dar auzisem si ceva de faptul ca o sa putem opta pentru anumite ore????s-a adoptat si legea asta???cum o sa fie???

Adauga un comentariu

*