Chişinăul cere ajutor comunităţii internaţionale pe tema relaţiei cu România

Guvernul de la Chişinău a cerut miercuri ajutorul comunităţii internaţionale ca să-şi folosească influenţa asupra României, pentru ca Bucureştiul să nu se mai amestece în treburile Republicii Moldova.

Atacul deosebit de dur este un demers mai puţin obişnuit din partea executivului, criticile aduse Bucureştiului fiind formulate de obicei de către preşedintele Vladimir Voronin.

Guvernul de la ChiÅŸinău susÅ£ine că politica pe care o duce BucureÅŸtiul este duplicitară ÅŸi ameninţă statalitatea ÅŸi securitatea naÅ£ională a Republicii Moldova. Executivul acuză totodată autorităţile române că au exagerat numărul cererilor de acordare a cetăţeniei române depuse de moldoveni. ÃŽn plus, guvernul lui Vasile Tarlev califică drept „sfidătoare” propunerea preÅŸedintelui Traian Băsescu legată de viitorul Centru European de Vize, care să fie gestionat de România.

„Modul speculativ în care situaÅ£ia specifică a Republicii Moldova, creată după ultima extindere a UE, este utilizata de statul vecin – România, este mai mult decât inadmisibil”, se afirmă într-un comunicat de presă emis de guvernul condus de Vasile Tarlev, potrivit BBC România.

„DeclaraÅ£iile recente ale conducerii României referitoare la cele 800 mii de cereri de acordare a cetăţeniei române, depuse de moldoveni, ÅŸi aÅŸa-numita obligaÅ£ie a României de a crea la ChiÅŸinău un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE sunt concludente în acest sens”, se mai spune în declaraÅ£ia de presă.

Comunicatul menÅ£ionează „inconsistenÅ£a argumentelor invocate de partea română privind preocupările pentru viitorul european al Moldovei”, „comportamentul duplicitar adoptat de autorităţile române”, „atitudinea falsă în cazul pretenÅ£iei României de a-ÅŸi asuma rolul creării la ChiÅŸinău a Centrului European Comun pentru Eliberarea Vizelor” sau „agitaÅ£ia absolut artificială creată prin acÅ£iunile autorităţilor române”.

România este acuzată de „accentuarea intenÅ£ionat excesivă a numărului de cereri depuse” de moldoveni pentru obÅ£inerea cetăţeniei române, care „denaturează atât esenÅ£a conceptului de cetăţenie, cât ÅŸi ideea care a stat la baza creării Centrului de Acordare a Vizelor la ChiÅŸinău”.

ChiÅŸinăul aduce din nou în discuÅ£ie „nedorinÅ£a” autorităţilor române de a semna cu Republica Moldova Tratatul politic de bază ÅŸi Tratatul privind frontiera, pe care o interpretează drept „o confirmare a adevăratelor intenÅ£ii pe care la urmăreÅŸte conducerea statului vecin”.

„Republica Moldova nu acceptă ca viitorul cetăţenilor săi să facă obiectul unor jocuri de culise duplicitare ÅŸi periculoase, care subminează securitatea naÅ£ională ÅŸi principiile statalităţii pentru care s-au sacrificat cetăţenii moldoveni”, avertizează guvernul de la ChiÅŸinău.

ÃŽn încheierea comunicatului, „dată fiind gravitatea situaÅ£iei create”, Republica Moldova „face apel la înÅ£elegerea ÅŸi sprijinul partenerilor săi europeni ÅŸi internaÅ£ionali pentru a influenÅ£a readucerea intereselor României în albia firească a unor relaÅ£ii de bună vecinătate ÅŸi înÅ£elegere, într-un spirit cu adevărat european”.

Comunicatul guvernului de la Chişinău intervine la câteva zile după ce preşedintele Vladimir Voronin lansase un nou atac la adresa României, în cadrul unei emisiuni difuzate sâmbătă seara de televiziunea NIT, când şeful statului moldovean a spus că România acordă în mod forţat cetăţenie română cetăţenilor Republicii Moldova. Mai mult decât atât, Voronin a declarat că în toţi cei 15 ani, de la data declarării independenţei, Chişinăului i s-au impus oarecum obligatoriu standardele româneşti.

În ultimul timp, Republica Moldova avut reticenţe faţă de iniţiativele Bucureştiului. Astfel, Chişinăul a preferat să ceară consultanţă Bulgariei pentru iniţierea procedurilor de aderare la Uniunea Europeană, în pofida existenţei unei oferte româneşti, iar în privinţa Centrului European de Vize, Republica Moldova se află în tratative cu Ungaria.

Recent, ministrul de externe al FederaÅ£iei Ruse, Serghei Lavrov, a cerut Uniunii Europene să se pronunÅ£e în privinÅ£a numărului foarte mare de solicitări de redobândire a cetăţeniei – 800 de mii – anunÅ£at de Traian Băsescu.

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a declarat în 2 martie că procedura de redobândire a cetăţeniei române va fi simplificată, dar a refuzat să dea detalii suplimentare, spunând că în curând textul proiectului legii de modificare va fi afişat pe internet.

Comunicatul guvernului moldovean a stârnit imediat reacţii la Bucureşti.

Preşedintele Comsiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Ştefan Glăvan, şi Adrian Ciocănea, şeful Departamentului pentru Afaceri Externe al Guvernului, au spus că acuzaţiile Moldovei, potrivit cărora politica de la Bucureşti ameninţă securitatea naţională a republicii, sunt nefondate.

„Este o continuare a declaraÅ£iilor lui Voronin pe care noi le calificăm ca inacceptabile”, a spus preÅŸedintele Comsiei de Politică Externă din Camera DeputaÅ£ilor, Åžtefan Glăvan, pentru Realitatea Tv. „PreÅŸedintele Băsescu, cu ocazia vizitei de la ChiÅŸinău, a conturat extrem de obiectiv ÅŸi pertinent modul în care România sprijină Moldova, iar deschiderea centrului de vize nu face decât să rezolve solicitările extrem de numeroase a cetăţenilor moldoveni pentru obÅ£inerea cetăţeniei române”, a adăugat Glăvan.

Theodor MeleÅŸcanu, fost ministru de externe al României, a declarat pentru Realitatea Tv că acÅ£iunile statului român sunt bine intenÅ£ionate. „Este evident că România are o responsabilitate ÅŸi trebuie să ÅŸi-o asume în ceea ce priveÅŸte libera circulaÅ£ie a cetăţenilor moldoveni ÅŸi români ÅŸi în ceea ce priveÅŸte repararea unor nedreptăţi prin eliberarea rapidă a cetăţeniei române pentru toÅ£i cei care sunt îndreptăţiÅ£i”, a spus vicepreÅŸedintele PNL.

Åžeful Departamentului pentru Afaceri Externe al Guvernului, Adrian Ciocănea, a spus la rândul său că „România va sprijini în permanenţă, cel puÅ£in la nivel tehnic, orice încercare a Republicii Moldova de a se apropia de standardele europene”.

Tonul deosebit de dur şi fără precedent folosit de guvernul de la Chişinău a fost remarcat nu numai de presa şi politicienii de la Bucureşti, dar şi pe plan internaţional.

AgenÅ£ia France Presse a remarcat criticile aduse de ChiÅŸinău BucureÅŸtiului în privinÅ£a cetăţeniei române ÅŸi „declaraÅ£ia virulentă” a executivului de la ChiÅŸinău în care României i se reproÅŸează că „subminează securitatea naÅ£ională ÅŸi principiile de stat”.

AFP precizează că un sfert dintre cei patru milioane de locuitori ai Republicii Moldova, considerată cea mai săracă ţară din Europa, au plecat deja să muncească în străinătate, transferurile de fonduri reprezentând pentru numeroase familii singurul venit.

În termenii unei legi datând din 1991, moldovenii care pot dovedi că ei sau părinţii lor s-au născut în teritorii ce au aparţinut României înainte de a fi anexate fostei URSS în 1940 sunt autorizaţi să redobândească cetăţenia română. Numărul de cereri a explodat înaintea intrării României în UE, precizează AFP.

NewsIn

Adauga un comentariu

*