Lux pe bani publici in ghetoul Onestiului

A intra in blocul de locuinte sociale de pe strada Libertatii nr. 1 din Onesti, supranumit si “Evazatu”, inseamna sa te aventurezi in necunoscut. Inca de la primii pasi, te intampina bezna de pe casa scarii si o duhoare care iti intoarce matele pe dos.

La urcarea treptelor, dintre care multe sunt sparte, mana ti se retrage instinctiv atunci cand atinge balustrada slinoasa, iar urechile suporta cu greu limbajul pestrit si violent al fapturilor care populeaza imobilul. De o parte si de alta a holurilor intunecoase si lungi se insira camarutele de locuit, fiecare de cate 10 metri patrati, unele dintre acestea adapostind si familii cu peste 10 membri. La capetele holurilor se afla WC-urile comune. Daca te duci acolo, iti trebuie macar o masca de gaze, impotriva putorii, si o lanterna, pentru a evita sa calci in fecalele imprastiate peste tot.

lux.jpgCamerele sunt pline de igrasie, cu instalatii de incalzire si tamplarie necorespunzatoare, tencuiala de pe casa scarii a cazut, iar hidroizolatia acoperisului e compromisa. La “Evazatu” s-au aciuat tot felul de borfasi marunti, care locuiesc fara forme legale, dar la raziile facute de politisti au fost gasiti si infractori care erau cautati in toata tara. Pentru aplanarea nenumaratelor scandaluri, jandarmii ajung si ei pe la “Evazatu”, destul de des, iar pentru furtul de energie electrica au fost intocmite zeci de dosare penale.

O alta fata

Cam aceasta este, pe scurt, viata din infernul numit “Evazatu”, imobil pe care Primaria Onesti vrea sa-l transforme intr-un mic paradis. Primarul Emil Lemnaru a initiat un proiect de reabilitare a blocului “Evazatu”, in valoare de peste 83,7 miliarde de lei vechi, dintre care 50 % reprezinta fonduri guvernamentale. Cele 269 de camere existente in prezent urmeaza sa fie transformate in 109 garsoniere (camera, baie si bucatarie) si 27 de apartamente (doua camere, baie si bucatarie). In camere se va monta parchet, iar baile si bucatariile vor avea gresie si faianta. De asemenea, se va reface acoperisul, se vor inlocui instalatiile sanitare, tamplaria si instalatiile de incalzire, se vor face contorizari individuale, iar imobilul va fi racordat la reteaua de gaze.

Mai scump ca in Bucuresti

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului au fost aprobati la ultima sedinta a Consiliului Local Onesti, insa unii alesi locali au ramas surprinsi de valoarea mare a investitiei. “Daca tinem cont de numarul de camere si de suprafata fiecarei camere, se ajunge la un pret de aproape 1.000 de euro pe metru patrat, mai mult decat in Bucuresti, unde pretul este de circa 900 de euro pe metru patrat, cu tot cu teren si cu lucrarea pornita de la zero”, a obiectat consilierul Vasile Munteanu.
Alti consilieri locali se tem ca locatarii de la “Evazatu” vor distruge rapid imobilul si il vor readuce in starea in care se afla acum. “Ar trebui facute niste criterii pentru repartizarea camerelor dupa reabilitare”, a propus Neculai Grigoras. Insa primarul Emil Lemnaru este convins ca distrugerile vor inceta odata cu angajarea unui administrator si a unor paznici. In prezent, blocul “Evazatu” se afla in administrarea firmei Onedil, apartinand omului de afaceri Ovidiu Budeanu, insa proprietarul imobilului este Consiliul Local Onesti. Emil Lemnaru a precizat ca blocul nu va mai fi administrat de Onedil, ci va trece in administrarea directa a Primariei Onesti.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. Si..lucrarea va fi ..executata de DOMICONST-DMC nu-i asa ?

  2. PENTRU AMICUL – CE CREDETI CA NUMAI FIRMA DOMICONST-DMC O ARE PSD??

  3. AFACERI PROASTE pt.contribuabili si excelente pentru spalat bani…cu banii alocati mai bine se construieste ceva nou…

  4. Cati din acesti bani se intorc la domn primar in conturi?Deja nu mai face afaceri cu PSD-ul ii sare si pe aia!In curand o sa cadetzi!Rau de tot domn primar sau in cel mai bun caz o sa fugitzi din tara ca daca va prind unii………………

Adauga un comentariu

*