Stavarache se lauda cu banii si proiectele altora

Mitomania lui Romeo Stavarache pare sa fi atins cote patologice. Intr-un asa-zis „portofoliu de proiecte”, primarul Bacaului arunca de-a valma cele mai fanteziste produse ale mintii sale. Le prezentam pe cele mai importante, cu speranta ca banii nostri vor fi cheltuiti pentru rezolvarea problemelor reale ale cetatenilor si nu in campania personala de imagine a lui Stavarache.

Printre obiectivele de investitii care vor demara in acest an, primarul Romeo Stavarache a inclus si construirea unui campus preuniversitar. Aflasem, din surse neoficiale (dar bine informate), ca acest campus va fi amplasat in fostul complex sportiv din Parcul „Cancicov”, langa Complexul Muzeal de Stiintele Naturii.

stav.jpgNu aflasem insa, ce va cuprinde concret acest campus si, mai ales, ce finalitate va avea aceasta investitie in plan educational. Va fi noul campus preuniversitar o alternativa la sistemul unitatilor scolare din judet? Va fi o unitate scolara pilot, care sa puna in practica ideile de ultima ora, cu iz european, ale M.Ed.C.?

O limba. Dar de lemn

Primarul Romeo Stavarache nu ne-a raspuns la nici una din aceste intrebari: „Stiu ca acest obiectiv isi propune dezvoltarea sistemului de invatamant si calificare profesionala, cu accent deosebit pe calificarea profesionala a elevilor.

Este un obiectiv ambitios, care va include mai multe corpuri de cladiri, atat pentru desfasurarea orelor de curs, cat si pentru desfasurarea practicii, la nivelul cerintelor europene in domeniul calificarii profesionale.

Costurile sunt estimate la aproximativ sase milioane de Euro, bani care vor veni de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, lucrarile vor demara in toamna acestui an si speram sa le incheiem in 24 de luni. Mai multe amanunte privind acest proiect puteti afla de la Inspectoratul Scolar sau direct de la Minister”.

De la Bucuresti vin banii

Am sunat si la Ministerul Educatiei, Serviciul de Presa, de unde aflam ca exact in acea zi, pe 28 februarie, proiectul privind campusurile preuniversitare, propus de MEdC cu investitii din fonduri europene, era dezbatut si supus spre aprobare in sedinta de Guvern.

Odata hotararea de Guvern batuta in cuie, urmeaza o selectie a tuturor proiectelor la nivel de tara. Propriu-zis, un campus preuniversitar presupune o dotare standard in fiecare judet: o scoala cu sali de clasa, cantina, biblioteca, sala de sport, teren de sport, bloc cu garsoniere pentru profesori, sala de inot si gradinita.

Tot de la Minister am aflat ca pe lista campusurilor, printre cele 84 de proiecte la nivel de tara, ISJ Bacau a depus doua proiecte: un campus preuniversitar de construit de la zero si Colegiul Economic „Ion Ghica”, investitie si reabilitate (reabilitarea caminului si continuarea cladirii cu sali de clasa, respectiv sala de sport).

„Bani investiti aiurea”

Inspectorul scolar general Ovidiu Cojocaru justifica necesitatea construirii campusului – despre care surse neoficiale spun ca „generalul” il vrea ca sa isi pregateasca terenul ca director ca „doar cat poate sta in Inspectorat, un an, doi, trei-patru?” – prin faptul ca sunt licee in Bacau care nu fac fata, ca spatiu de scolarizare, numarului mare de elevi.

„Construind inca un liceu, in mod automai ii mai imprastiem. Campusul ar fi amplasat in parc, langa biblioteca, unde am primit autorizatie de la Primarie. Daca primim aprobare de la MEdC, constructia poate incepe anul acesta”.

Aceeasi sursa neoficiala sustine ca a aflat din surse MEdC cum ca proiectul e deja „taiat de pe lista pentru ca nu isi are rostul. Avem atatea camine care stau goale, ce nevoie e de acest campus? Sunt niste bani investiti aiurea”, spun voci nemultumite ca tara arde de atatea lipsuri in scolile din mediul rural si baba se piaptana crosetand campusuri de milioane de euro la oras.

Aia PULPAN

Comentarii

  1. prietenul lui corodeanu a zis:

    Mey da pentru voi nimic nu e bine.Ehe, ce dor va e de vremea cind pupati dosul lui Seche si ii cintati osanale.De fapt nu de el va e dor ci de firfirei pe care vi-i azvirlea .

Adauga un comentariu

*