Vasile Blaga crede că Băsescu ar accepta amânarea referendumului pentru uninominal

Secretarul general al PD, Vasile Blaga, consideră că solicitarea lui Traian Băsescu adresată premierului Tăriceanu şi liderilor partidelor parlamentare ar avea ca miză de negociere la consultaţiile de la Cotroceni acceptarea de către preşedinte a amânării referendumului pe votul uninominal.

„Dorim să discutăm astfel încât să nu amânăm alegerile” pentru Parlamentul European, a declarat secretarul general al PD, Vasile Blaga, la ProTv, referindu-se la miza consultărilor de la Palatul Cotroceni de săptămâna viitoare. El a spus că, în acelaÅŸi timp, nu rezistă temerea formulată de câţiva lideri politici – printre care cei ai PNL ÅŸi ai PSD – ca Traian Băsescu să se implice în campania pentru votul uninominal în favoarea PD.

Blaga spune că premierul a cerut preÅŸedintelui să renunÅ£e la referendum, ÅŸeful statului la rândul său premierului ÅŸi partidelor să nu amâne alegerile pentru Parlamentul European, cu alte cuvinte – a continuat ministrul de interne – „poate amânăm referendumul” pentru votul uninominal.

ÃŽn opinia ministrului de interne, numai partidele pe care le-a numit „nepregătite” vor amânarea euroalegerilor, Blaga exemplificând cu situaÅ£ia în care se află mai cu seamă PSD – cu un lider de partid, Mircea Geoană, care a preluat formaÅ£iunea de la 38% credit în sondajele de opinie ÅŸi acum se află la 17%. De asemenea, Blaga a numit ÅŸi PRM în această categorie, care ÅŸi-a pierdut electorat în favoarea partidului condus de Gigi Becali (de la peste 20%, cât avea în sondaje anul trecut, a ajuns la 8%).

Liderul democrat a mai spus că partidul pe care îl reprezintă nu îşi va disputa electoratul cu liberalii în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. El susÅ£ine că – teoretic – un partid liberal, în întreaga Europă, nu poate atinge mai mult de 15% din voturi, or, într-o Europă a naÅ£iunilor, a completat Blaga, pondere mai mare au partidele cu deschidere spre problemele sociale. Blaga a spus chiar că doctrina la care a aderat mai nou PD – cea populară – ar avea aplecare mai mare către problemele sociale decât cea socialistă. Această argumentaÅ£ie a fost folosită de secretarul general al PD pentru a arăta că participarea pe liste separate a PD ÅŸi PNL la euroalegeri nu va dăuna celor două formaÅ£iuni. Blaga a completat cu afirmaÅ£ia potrivit căreia decizia PD de a merge separat la scrutinul de la 13 mai a fost determinată ÅŸi de „folosirea de către PNL a artileriei grele”, ilustrând cu declaraÅ£ii de genul celor avansate la Sinaia de vicepreÅŸedintele liberal Dan Radu RuÅŸanu – potrivit căruia PNL trebuia să aibă mai multe locuri eligibile pe listele comune decât PD.

Blaga a mai arătat că Alianţa va exista până în anul 2008 şi că, în opinia sa, există potenţial ca Alianţa să continue şi după acest termen.

Secretarul general al PD a mai spus că, în opinia sa, referendumul propus de preÅŸedintele Băsescu este ncesar câtă vreme la nivel declarativ toate partidele au fost în favoarea introducerii acestui sistem de vot – cu excepÅ£ia UDMR ÅŸi a PRM, însă nu au avut voinÅ£a politică pentru a adopta o lege în acest sens. ÃŽn acest sens, Blaga spune că referendumul pentru introducerea votului uninominal ar aduce clasa politică în situaÅ£ia de a fi „fără ieÅŸire”, adică de a adopta rapid ÅŸi o lege în acest sens.

De asemenea, liderul democrat a mai spus că este posibil ca şi referendumul pe tema demiterii preşedintelui să nu mai fie convocat, luând în calcul o declaraţie a vicepreşedintelui PSD Vasile Dâncu, acela care a spus că, în cazul în care Curtea Constituţională va considera că şeful statului nu a încălcat Constituţia, acest partid a putea renunţa la continuarea procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu.

NewsIn

Adauga un comentariu

*