Finantele: Datoria RAFO catre stat depaseste 360 milioane de euro

Datoriile fiscale totale ale RAFO SA Onesti catre bugetul de stat depaseau, la sfârsitul lui 2006, suma de 1,22 miliarde de lei, echivalentul a circa 360 milioane de euro, conform calculelor Ministerului Finantelor(MFP), contestate, însa, de catre reprezentantii rafinariei.

„La 31 decembrie 2006, creantele fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala fata de SC RAFO SA Onesti aveau o valoare totala de 1.224.162.329 lei, din care 541.333.709 lei reprezinta obligatii principale si 682.828.620 lei obligatii fiscale accesorii (dobânzi si penalitati)“, au precizat reprezentantii MFP, citati de NewsIn.

Reevaluarea creantei a fost facuta de catre Finante la cererea Curtii de Apel Brasov. Curtea a solicitat ministerului sa finalizeze calculele pâna la sfârsitul lunii februarie si a decis ca actionarii rafinariei sa preia si sa plateasca datoriile. RAFO a contestat, insa, valoarea creantelor si, conform informatiilor remise de MFP, „contestatia se afla pe rolul organelor de solutionare a contestatiilor (din cadrul ANAF n.n.)“.

În urma cu o luna, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu declara ca a primit o propunere din partea conducerii RAFO privind plata datoriei societatii catre bugetul de stat, pe care o va analiza, urmând sa ia o decizie în cel mult doua luni.

În acelasi timp, însa, liderul sindicatului din cadrul rafinariei, Ion Marian spunea ca datoria reala a RAFO catre MFP este de 206 milioane de dolari. Reprezentantii RAFO au contestat calculele penalitatilor la obligatiile de plata restante, facute de minister.

Adauga un comentariu

*