Eclipsă totală de lună la noapte

Cea mai spectaculoasă eclipsă de Lună din ultimii ani se va produce în noaptea de 3 spre 4 martie (sâmbătă spre duminică), fiind o eclipsă totală de Lună, vizibilă în întregime în ţara noastră, dacă cerul va fi senin.

Eclipsa va fi vizibilă în Europa, Africa, vestul Asiei, Groenlanda, jumătatea estică a Oceanului Atlantic şi în vestul Oceanului Indian.

Această eclipsă din 3 martie este una lungă, având o durată de şase ore, durata fazei totale fiind de o oră şi 13 minute. În seara zilei de 3 martie, Luna va răsări pe teritoriul României în jurul orei 17 şi 45 minute (ora oficială de iarnă).

Fazele eclipsei sunt intrarea în penumbră la 22,18; intrarea în umbră la ora 23,30; faza maximă la 01,20; ieşirea din umbră la 03,11; ieşirea din penumbră la ora 04,23.

Pe parcursul nopÅ£ii de 3 spre 4 martie vor putea fi văzute ÅŸi trei planete ale Sistemului Solar. Astfel, după lăsarea serii planeta Venus va straluci ca „luceafăr de seară” deasupra orizontului vestic. ÃŽn acelaÅŸi timp la est, nu departe de Lună se va afla planeta cu inele – Saturn, vizibilă aproape toată noaptea. După ora 02,00 la sud-est va răsări gigantul Sistemului Solar – Jupiter. Planetele constituie obiecte interesante de observat în paralel cu eclipsa, folosind instrumente astronomice.

O eclipsă de Lună se produce întotdeauna la Lună Plină (LP), deci când Soarele este în opoziÅ£ie cu Luna. LunaÅ£iile – Luna Nouă sau Luna Plină – se produc la fiecare două săptămâni, dar eclipse nu au loc, de regulă, decât patru pe an, două de Soare ÅŸi două de Lună.

Condiţia ca o Lună Nouă sau o Lună Plină să se transforme într-o eclipsă de Soare sau de Lună este ca Axa Dragonului (NN-NS) să fie conjunctă cu lunaţiile.

Eclipsele de Lună, mai puÅ£in spectaculoase, au loc atunci când Luna intră în ‘umbra’ Pământului. Spre deosebire de cele de Soare, eclipsele de Lună pot fi văzute din orice punct de pe glob, cu condiÅ£ia ca în locul respectiv să fie noapte ÅŸi cer senin.

Dincolo de spectaculozitatea acestor fenomene, eclipsele de Lună furnizează specialiÅŸtilor date extrem de importante privind atmosfera Pământului, gradul de poluare a acesteia, efectele radiaÅ£iei solare asupra atmosferei ÅŸi altele, Luna comportându-se ca un ecran pe care putem ‘citi’ particularităţile atmosferei Pământului.

Eclipsele de Lună sunt folosite şi pentru măsurarea vitezei de răcire a scoarţei lunare, în intervalul în care aceasta este lipsită de căldura Soarelui.

Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n. În vechile culturi, când avea loc o eclipsă, oamenii spuneau că Soarele sau Luna au fost înghiţite de balaur sau de dragon. La noi, oamenii spuneau că erau mâncate de vârcolaci.

Ultima eclipsă de acest fel a avut loc la data de 28 octombrie 2004. În anul 2006 a au avut loc o eclipsă de Lună prin penumbră, în noaptea de 14 spre 15 martie, şi una parţială de Lună la 7 septembrie, ambele vizibile în ţara noastră.ROMPRES

Adauga un comentariu

*