Sub mantaua lui Caragiale

“Sa traiesti, nene Iancule, ca bine ne-ai mai zugravit!”, cam asa s-ar rezuma cea de-a XI-a editie a “Zilelor Caragiale” la Bacau.
Organizatorii, profesionista si daruita echipa de la Centrul de Cultura si Arte „George Apostu”, si invitatii manifestarii au tinut sa demonstreze iar si iar ca I. L. Caragiale este printre noi, sau ca noi coborâm din scrierile sale si traim in aceasi realitate de “bâlci” de pe vremea marelui dramaturg, “in care totul e improvizat, totul trecator, nimic infiintat de-a binelea, nimic durabil”. De admirat consecventa entuziasta si dedicata a directorului Centrului de Cultura si Arte „George Apostu”, Geo Popa, cel care se incapatâneaza sa demonstreze ca Bacaul este un punct cultural important in Europa. Pacat doar ca munca sa nu stârneste interesul celor care, prin functii si putere, pot ajuta la propagarea „cutremurelor” culturale provocate de Popa. Asteptam cu interes un tsunami, cât de mic.

Pictorul care a decorat “Precista”

Manifestarea care se adreseaza artei dramatice, nu a omis arta plastica. Realitatea de azi, de atunci si de oricând este zugravita in expozitia artistului Valeriu Susnea, intitulata “Realitate, oglindire, simbol”, expozitie cu care au fost deschise “Zilele Caragiale” 2007. Expuse la “George Apostu”, tablourile pot fi admirate si in luna martie. Prin lucrarile expuse ne familiarizam totodata si cu picturile unuia dintre cei care au participat in colectivul de pictori care au pictat Biserica “Precista” in 1985.

Caragiale actual

In cele doua zile de Caragiale, artele (reprezentatii dramatice, literatura si arta plastica) si-au dat mâna. Tot la “George Apostu” au avut loc o intâlniri-spectacol sustinute de studenti-actori de la Universitatea “Hyperion” din Bucuresti si studenti de la Universitatea “George Enescu” din Iasi, respectiv Facultatea de Pedagogie Muzicala, indrumati de actorul si profesorul Dionisie Vitcu. Publicul a fost in mare parte format din studenti si profesori de la “George Bacovia”, universitatea-gazda din Bacau. Prin cele doua spectacole “S-a schimbat ceva, nene Iancule?” si “Sub mantaua lui Caragiale”, studentii s-au metamorfozat intr-un Caragiale actual, refacut dupa natura spiritualitatii epocii de azi. Caragiale e actual pentru ca “trecutul e ceva asa de complex, incât fiecare epoca isi descopera in el adevarul sau”, dupa cum spunea filosoful Vasile Bancila. Acest adevar a fost re-construit si de imaginatia spectatorilor. Studentii de la Bucuresti, impreuna cu marii actori Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu, au prezentat publicului, cu profesionalism si originalitate, o “mostra de umor care se aplica perfect in zilele noastre”. Diana Maria Mihailopol, regizorul spectacolului bucurestean “S-a mai schimbat ceva, nene Iancule”, a mentionat ca “reprezentatia – un colaj de texte Caragiale – este o provocare pentru actori, care au inteles ideea piesei si cum intra marele dramaturg in pas cu actualitatea”.

Ce facea Caragiale acum 100 de ani

Manifestarea a fost si un prilej pentru re-construirea lui Caragiale ca personaj din hârtie. Actorul Dionisie Vitcu a vorbit despre cartea sa “Actorul cu mârtoaga sau file din viata omului Haralambie Cutzftachis”, iar Bogdan Badulescu si Olga Rusu au lansat volumul “Mitica si nenea Iancu la Berlin sau Caragiale in exil”. Volumul recent lansat reprezinta o carte de corespondenta a lui Caragiale din ultimii ani ai perioadei berlineze (când, dupa 1900, Caragiale se stabileste la Berlin in autoexil, in urma nemultumirilor provocate de situatia din tara). La Berlin, Caragiale nu se implica in viata literara de acolo, insa este atent la tot ce se petrecea la noi, tinând legatura cu cei ramasi in tara. Cartea reprezinta asadar o lucrare stiintifica importanta, in care sunt adunate la un loc sute si sute de scrisori catre personalitati ale culturii românesti. Lucrarea se vrea insa un roman, prin originalitatea cu care leaga provocarile lui Caragiale si raspunsurile destinatarilor. Cartile – la fel ca intreaga manifestare – au fost dedicate “cu respect lui Caragiale, sub mantaua caruia, ascuns, iesi mereu cu bine din orice situatie”, cum a spus Olga Rusu.
Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*