Rusia ameninţă cu suspendarea importurilor de produse din carne din UE

Moscova a ameninţat vineri cu suspendarea importurilor de produse din carne provenind din UE, dacă europenii nu îi furnizează până la 31 martie rapoartele de calitate pentru produsele importate din fiecare ţară a Uniunii Europene, dar Comisia Europeană a anunţat că nu a primit niciun avertisment de acest gen, transmite AFP.

„Dacă documentele cerute nu ne sunt furnizate de vreuna dintre ţările membre, Serviciul rus de Control Veterinar ÅŸi Fitosanitar va fi obligat să suspende importul de produse de origine animală provenind din ţările respective”, a subliniat serviciul, într-un comunicat.

„Unele livrări de produse de origine animale provenind din Europa spre Rusia efectuate în 2007 nu corespund normelor veterinare ruseÅŸti”, a apreciat serviciu.

Åžeful Serviciului de control veterinar Serghei Dankvert s-a adresat Comisiei Europene cerând „consolidarea controalelor de securitate sanitară ÅŸi de calităţii produselor de origine animală livrate Rusiei de ţările europene”, potrivit aceluiaÅŸi comunicat.

ÃŽntr-o scrisoare adresată ÅŸefului DirecÅ£iei Generale pentru Sănătate ÅŸi ProtecÅ£ia Consumatorilor Paola Testori Coggi, Dankvert cere fiecărei ţări membre UE să furnizeze „înainte de 31 martie” serviciului său rapoarte asupra unei eventuale prezenÅ£e a unor „substanÅ£e interzise ÅŸi toxice” în carnea producătorilor europeni importate de Rusia în 2006, ÅŸi un „plan de control” al acestora pentru 2007.

La rândul său, Comisia Europeană a anunţat că nu a primit din partea Moscovei niciun avertisment privitor la o suspendare a importurilor de produse din carne provenind din UE.

„Am văzut informaÅ£iile din presă, dar nu am primit nicio scrisoare din partea autorităţilor ruse”, a declarat Philip Tod, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru sănătate Markos Kyprianou. „Va trebui să aÅŸteptăm ÅŸi să vedem ce este în scrisoarea pe care nu am văzut-o”, a adăugat el, refuzând să „comunice cu Rusia prin intermediul presei”.

Serviciul rus de control veterinar afirmă că a descoperit anul trecut salmonella în anumite livrări de carne provenite din Germania, Franţa, Belgia şi Olanda, şi listeria în carnea olandeză.

Din acest motiv, Rusia a introdus „restricÅ£ii temporare” asupra livrărilor de carne provenită de la doi producători francezi de păsări ÅŸi doi producători germani de pui ÅŸi porc, potrivit unui alt comunicat al acestui serviciu.

Moscova sancţionează din acelaşi motiv trei companii americane, una braziliană şi una din Uruguay.

Rusia a impus din noiembrie 2005 un embargo asupra cărnii poloneze. Din cauza acestui embargo, pe care îl consideră politic, Varşovia blochează deschiderea negocierilor pentru un nou acord de parteneriat UE-Rusia, care ar trebui să conţină şi un aspect energetic esenţial pentru europeni.

Adauga un comentariu

*