Marko: Am ajutat să ajungă la putere o coaliţie care, de fapt, nu a câştigat alegerile

UDMR a sprijinit, în 2004, formarea unei coaliţii care nu câştigase alegerile, în baza încrederii în cuvântul preşedintelui României, care a acceptat ideea legii minorităţilor, iar acum se face că nu a auzit de ea, a declarat vineri, în cadrul congresului UDMR, liderul Marko Bela.

„Noi am ajutat să ajungă la putere o coaliÅ£ie care, de fapt, nu a câştigat alegerile. Am dat crezare cuvântului unui preÅŸedinte al statului, care a acceptat ideea de bază a legii minorităţilor, iar acum se face că nu a auzit de ea”, a arătat Marko, în cadrul discursului de deschiderea al celui de-al optulea congres, în care a prezentat raportul mandatului său de lider al UDMR.

AfirmaÅ£ia lui Marko a fost făcută în contextul în care preÅŸedintele Uniunii a vorbit atât despre beneficiile pe care formaÅ£iunea le-a adus la îmbunătăţirea vieÅ£ii comunităţii maghiare, dar ÅŸi a problemelor care au rămas nerezolvate. „ÃŽn domeniul drepturilor individuale am spart rezistenÅ£a, am obÅ£inut adoptarea principiilor importante. ÃŽn schimb, drepturile noastre colective trebuie să le cucerim de aici încolo. Nu este întâmplător că legea minorităţilor s-a blocat ÅŸi că nici UE nu se grăbeÅŸte cu adevărat să-i acorde atenÅ£ie. Se tem cu toÅ£ii de tensiuni. Trebuie aă spunem limpede: tensiuni vor fi dacă nu vom avea legea minorităţilor, dacă nu vom avea autonomie culturală, dacă nu va exista autonomie teritorială, dacă nu vom avea instituÅ£ii de sine stătătoare”, a declarat Marko.

Liderul UDMR s-a arătat nemulţumit de faptul că promisiunile făcute în 2004, când Uniunea a fost cooptată la guvernare tocmai pentru a se asigura stabilitatea politică şi atingerea obiectivului integării, nu au fost respectate, iar în prezent, unii demnitari ai formaţiunii apar chiar implicaţi în dosarele spionilor din privatizările strategice.

„FaceÅ£i bine ÅŸi amintiÅ£i-vă de cuvântul dat. Dacă primim ceva, noi apreciem aceasta. FaceÅ£i bine ÅŸi recunoaÅŸteÅ£i ÅŸi dumneavoastră dacă v-am dat ÅŸi noi ceva. Voturi acasă, credibilitate în procesul de integrare europeană, peste hoatre. Avem ÅŸi noi atâta minte să ÅŸtim: nu reforma de valoare îndoielnică a doamnei ministru al justiÅ£iei a dus România în UE, ci mult mai degrabă, atitudinea calmă, lucidă, raÅ£ională, consecventă, dar mereu gata de colaborare a UDMR”, a declarat Marko. „FaceÅ£i bine ÅŸi nu mai acuzaÅ£i tânărul ministru maghiar, care vrea soluÅ£ii bune pentru întreaga Românie, de spionaj, de înaltă trădare ÅŸi de alte neghiobii strigătoare la cer, fiindcă nu noi ne-am dus la BucureÅŸti pentru a sluji voia ÅŸi cheremul domniilor voastre”, a continuat preÅŸedintele UDMR, care a atras atenÅ£ia că forÅ£a Uniunii stă în cei un milion ÅŸi jumătate de maghiari pe care-i reprezintă.

ÃŽn acest context, Marko a criticat ÅŸi situaÅ£ia de la BabeÅŸ-Bolyai din Cluj. „Să ne fie învăţătură de minte că dacă nu se reuÅŸeÅŸte prin moderaÅ£ie, imediat se afirmă o altfel de voce, s-o numim radicală sau numiÅ£i-o cum vreÅ£i”, a afirmat preÅŸedintele UDMR.

„Eu zic că nu suntem atât de slabi, încât să începem să ne agităm cu pumnii. Puternic este acela care are curajul să întindă mâna, să se aÅŸeze la masa tratativelor la BucureÅŸti, chiar dacă ÅŸtie că până să se dumirească ajnge spion sau trădător de Å£ară. Este mai greu să negociezi la BucureÅŸti decât să-Å£i agiÅ£i pumnii acasă. Mai ales, dacă uneori, în timpul negocierilor, mai trebuie să ÅŸi baÅ£i cu pumnul în masă”, a menÅ£ionat Marko.

Referitor la ultimii patru ani în care a condus Uniunea, Marko Bela a apreciat că au fost unii grei, care au adus şi satisfcaţii, dar şi eşecuri importante, însă şi-a arătat speranţa că în cadrul UE se va putea defini mai bine unitatea prin diversitate.

Adauga un comentariu

*