Discursurile politicienilor români:Între intenţie şi realizare

Recent, la conferinţa organizată cu prilejul vizitei lui Bill Clinton, Mircea Geoană a declarat că scopul său principal este să fie cel mai puternic lider al Opoziţiei din României de până acum. Declaraţie cutezătoare, intenţie lăudabilă, dar discursul introductiv pentru conferinţa de presă a devenit unul electoral, lucru semnalat si de către invitat.
Liderul PSD pare a fi lipsid de ÅŸansa de a demonstra ce poate. Are suficienta experienţă diplomatică – a fost ambasador in SUA ÅŸi ministru de externe, de aceea in domeniul politicii externe este un bun politician. Numirea sa ca preÅŸedinte al Comisiei pentru politica externă reprezintă cunoaÅŸterea acestui lucru.
După ce a preluat conducerea PSD a incercat să facă modificări in componenta partidului pentru a redobândi încrederea electoratului.
TotuÅŸi actiunile sale au fost contestate in repetate rânduri. Dintr-un astfel de discurs al fostului preÅŸedinte Ion Iliescu, opinia publică l-a înzestrat cu porecla „prostănacul”, de care nu a scăpat până în prezent. Chiar dacă recent vinovatul a încercat să refacă imaginea lui Mircea Geoană spunând că nu este un prostănac, ci un politician capabil declaraÅ£ia nu a avut impactul necesar si porecla a rămas folosită de mass-media.
Probabil ea este folosită în continuare pentru că liderul PSD are o colecÅ£ie impresionantă de gafe. Reporter: „CredeÅ£i că sînt prea mulÅ£i ofiÅ£eri de informaÅ£ii în România?”. Mircea Geoană: „Nu ÅŸtim câţi suntem, în primul rând!”. Scăparea de la începutul anului nu a fost iertată de jurnaliÅŸti, care au reuÅŸit să îi construiască până acum o imagine nu prea credibilă.
Proiectele demarate sunt sortite eÅŸecului tocmai din această cauză. El critica puterea suficient de mult, îşi face datoria de OpoziÅ£ie onorabil, dar nu are suficientă autoritate încât să fie luat în seamă. Nu beneficiază nici de suficienta carismă. ÃŽn afară de un uÅŸor defect de vorbire, discursurile sale sunt monotone – nu are suficientă forţă de convingere. ÃŽncercarea de a folosi comunicarea non-verbală este eÅŸuată. Nu o stăpâneÅŸte suficient ÅŸi publicul nu îl recepÅ£ionează cum doreÅŸte el, ci ca pe un actor care interpretează în mod artificial, face pauze numeroase, miÅŸcările mâinilor sunt stângace nu este convingător.
Cel mai important proiect de acum al PSD este încercarea de a-l demite pe preşedinte. Ea a fost contestată de prim ministru, care a adus în discuţie momentul nepotrivit, înainte de alegerile politicienilor europeni. Această iniţiativă pare şi ea sortită eşecului. Mircea Geoană este un politician suficient de bun, dar urmărit de ghinion. Din cauza excesului de zel, discursurile sale nu îşi ating ţinta si el nu va reuşi să fie un lider de Opoziţie suficient de bun pe cât îşi doreşte.

Beatrice Anton, membră a clubului de dezbateri Neuron, Buhusi.

Adauga un comentariu

*