Alăptatul la sân, recomandat chiar şi atunci când mama e infectată cu HIV

Alăptatul la sân rămâne singura opţiune valabilă pentru mamele infectate cu virusul HIV care trăiesc în ţările în curs de dezvoltare, deoarece este singura metodă de întărire a sistemului imunitar în ciuda riscurilor de transmitere a virusului către copii, potrivit unui studiu citat de Reuters.

Mamele infectate cu virusul HIV/SIDA erau sfătuite până acum să îşi hrănească copiii cu lapte praf pentru a limita transmiterea virusului către bebeluşi, dar aceast lucru a creat probleme majore în ţările în care nu există apă potabilă.

Dr. Hoosen Coovadia, pediatru la University of KwaZulu-Natal, din Africa de Sud, a declarat, în cadrul unei conferinţe, că instruind mamale infectate din naţiunile în curs de dezvoltare să-şi hrănească bebeluşii la sân, rezultă aproximativ 300.000 de copii infectaţi cu HIV/SIDA, dar alţi 1,5 milioane sunt salvaţi de la moartea cauzată de alte boli.

”Laptele matern este abundent în substanÅ£e care cresc rezistenÅ£a imunitară”, a spus medicul. „Alăptatul la sân ar trebui să fie promovat în ciuda riscurilor de a infecta copilul cu HIV”, a susÅ£inut cercetătoarea.

Coovadia a insistat că femeile sero-pozitive din ţările în curs de dezvoltare cu mortalitate infantilă de 25 la sută sau mai mare ar trebui sfătuite să îşi hrănească copiii cu lapte de la sân.

Femeile infectate cu HIV/SIDA riscă să transmită virusul către copiii lor în timpul sarcinii, naşterii şi în timpul alăptării. Fără protecţie, de la 20 la 45 la sută dintre copiii ar contacta virusul care produce SIDA de la mamele lor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Este o dilemă în cazul femeilor care au virusul HIV”, a spus Peggy Henderson, cercetător la OMS, departamentul pentru copii ÅŸi adolescenÅ£i, citând studii care demonstrează că riscul de deces este de ÅŸase ori mai mare la copiii hrăniÅ£i cu lapte praf, faţă de copiii hrăniÅ£i excusiv la sân.

ÃŽn timpul a patru ani de studiu în Durban, Africa de Sud, Coovadia a descoperit că patru la sută dintre copiii care au fost hrăniÅ£i excusiv la sân au contactat HIV/SIDA. „Dacă există posibilitatea de a prepara lapte într-un mod igienic, dacă există apă curată ÅŸi acces al electricitate, atunci formula este să foloseÅŸti lapte praf, dar dacă acestea nu există, atunci trebuie să îţi hrăneÅŸti copilul exclusiv la sân”, a spus Coovadia.

Un studiu realizat în Botswana, Å£ară pe care Coovadia a caracterizat-o drept „cea mai stabilă Å£ară democratică din Africa” a descoperit că mai mult de 500 de copii au murit din cauza diareei provocate de mancare infectată. Rezultatul surprinzător este că riscurile de deces prin alte boli infecÅ£ioase este mai mare decât cel de moarte prin HIV a spus coautorul studiului, dr. Grace Aldrovandi, profesor asociat la Spitalul de Copii din Los Angeles.

Un grup de 958 de femei din Zambia care au descoperit că erau infectate cu HIV şi care îşi hrăniseră deja copii la sân, au decis să îi hrănească în continuare în acelaşi fel.

OMS a recomandat în octombrie anul trecut ca mamele infectate cu virusul HIV/SIDA să îşi hrănească copiii, exclusiv cu lapte matern până la vârsta de şase luni, în cazul în care acesta nu poate fi substituit deoarece mama nu îşi permite procurarea laptelui praf, sau prepararea acestuia nu se poate face în condiţii sigure.

Adauga un comentariu

*