Dan Voiculescu va conduce comisia de anchetă a faptelor preşedintelui

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a decis miercuri, cu 258 de voturi pentru, 76 împotrivă şi 21 de abţineri, constituirea comisiei comune de anchetă având drept scop analizarea datelor şi informaţiilor cuprinse în propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Pentru constituirea comisiei au votat PSD, PRM, PC, PNL, împotrivă PD şi PLD, iar UDMR s-a abţinut.

Comisia va fi formată din 15 membri, 5 de la PSD, 3 de la PNL, 2 PRM, 1 PC, 1 UDMR, 1 minorităţi naţionale, rămânând libere locurile alocate PD.

Liderul deputaţilor PD, Cristian Rădulescu, a declarat că Partidul Democrat refuză să nominalizeze membri în această comisie. El a anunţat că PD va contesta la Curtea Constituţională temeiul înfiinţării acesteia.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind faptele şefului statului va fi liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

VicepreÅŸedinÅ£i ai comisiei vor fi Norica Nicolai – PNL, Florin Iordache – PSD, Valentin Dinescu – PRM ÅŸi Mate Andras – UDMR. Secretar a fost ales un reprezentant al grupului minorităţilor – Ibram Iusein.

ÃŽntr-o scurtă declaraÅ£ie acordată presei, Dan Voiculescu a afirmat că înfiinÅ£area comisiei nu reprezintă „un motiv de bucurie” pentru Parlament.

„Nu pornim la drum cu gând de răzbunare. Nu avem nimic cu Traian Băsescu, dar dorim să verificăm cu toată obiectivitatea acuzaÅ£iile care i se aduc acestuia”, a susÅ£inut Voiculescu.

El a precizat că mai multe detalii în legătură cu activitatea comisiei vor fi făcute joi, într-o conferinţă de presă.

De la PSD mai fac parte din Comisie Åžerban Nicolae, Doru Ioan Tărăcilă, Mihai Tudose, de la PNL – Crin Antonescu ÅŸi George Scutaru, iar de la PRM – Nicolae Iorga.

Comisia va trebui să depună raportul până la data de 21 martie, iar acesta, împreună cu propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României, urmează să fie înaintat la Curtea Constituţională în trei zile de la depunerea la Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Potrivit unor surse parlamentare, reprezentanţii PNL s-au abţinut de la vot la alegerea preşedintelui comisiei. La comisie va fi invitat şi preşedintele Traian Băsescu, care nu este însă obligat să dea curs acestei cereri.

Adauga un comentariu

*