Confirmarea primirii pensiei pe card nu se va mai face prin talon

Pensionarii care îşi primesc pensia în cont bancar nu vor mai fi nevoiţi să confirme primirea acesteia prin taloane, orice modificare intervenită în starea civilă a acestor persoane obţinându-se de la Evidenţa Populaţiei, prevede proiectul de modificare a legii pensiilor.

Ministerul Muncii a publicat, joi, pe pagina de internet, proiectul de ordonanţă pentru modificarea legii pensiilor. Astfel, pensionarii care au optat pentru virarea pensiei în cont bancar nu vor mai fi obligaţi să confirme primirea drepturilor băneşti cu talonul primit prin poştă, confirmarea existenţei persoanelor fiind obţinută de Casa Naţională de Pensii (CNPAS) de la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Populaţiei.

Pensionarii vor primi totuşi prin poştă talonul de pensie, prin scrisoare simplă şi nu cu confirmare de primire, pentru că acesta le este necesar pentru a-şi dovedi statutul de pensionar la spitale sau pentru obţinerea permiselor de transport gratuite.

Porivit legislaţiei actuale, pensionarii care primesc pensia în cont trebuie să confirme primirea talonului acasă prin scrisoare recomandată. Dacă timp de trei luni de zile consecutiv nu primeşte această notificare, CNPAS are dreptul să suspende plata pensiei, aceasta fiind reluată în momentul în care pensionarul îşi confirmă existenţa. Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă informează că decizia de modificare a legii a fost luată din cauza nemulţumirilor pensionarilor care erau condiţionaţi de primirea acestor taloane şi care au apelat la acest sistem de plată pentru a căpăta o mobilitate mai mare.

La începutul anului, mai multe case de pensii din ţară s-au confruntat cu situaţii în care pensionarii cărora li s-a sistat plata pensiei s-au înghesuit la ghişee pentru a remedia situaţia.

Minsiterul Muncii a mai modificat legea pensiilor şi anul trecut, când a introdus un comision pentru plata pensiilor prin cont bancar sau de card, după ce Bancpost şi CEC, singurele bănci care efectuau această operaţiune, au reziliat contractele din cauza lipsei unui comision. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2007, a fost introdus comisionul de maximum 0,15% din suma virată, pentru bănci şi de maximum 1,3 procente, pentru distribuirea pensiei la domiciliu, prin poştă. Plata comisionului se face de la bugetul asigurărilor sociale.

Potrivit datelor de la CNPAS, până în prezent şapte bănci au semnat convenţia pentru plata pensiei în cont şi peste 500.000 de pensionari au recurs la această variantă.

Adauga un comentariu

*